Erdogan ber russerne fjerne kurdere fra områder i Syria

Et oljedepot i Syria står i brann etter tyrkiske luftangrep i november. Erdogan truer med å gå enda hardere til verks mot kurderne i området og har bedt russerne om å involvere seg.
Et oljedepot i Syria står i brann etter tyrkiske luftangrep i november. Erdogan truer med å gå enda hardere til verks mot kurderne i området og har bedt russerne om å involvere seg. Foto: Baderkhan Ahmad / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ber russerne fjerne kurdiske styrker fra områder nord i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Erdogan har truet med å gå til offensiv mot kurderne i området etter et bombeangrep i Istanbul i november. Erdogan hevder kurdere sto bak bombeangrepet som tok livet av seks mennesker.

I en telefonsamtale med Russlands president Vladimir Putin kom Erdogan nok en gang med krav om å få opprettet en 30 kilometer bred buffersone mot grensen til Syria. Denne buffersonen er en del av en avtale som ble inngått mellom Tyrkia og Russland i 2019.

Erdogan anklager Russland for å ikke holde sin del av avtalen og at kurderne oppholder seg i buffersonen.

I en telefonsamtale søndag ba Erdogan derfor Russlands president Vladimir Putin om å ordne opp ved å «fjerne» kurderne fra områdene som de kontrollerer.

Siden midten av november har Tyrkia gjennomført luftangrep mot syriskkurdiske YPG i Nord-Syria. Erdogan har truet med å trappe opp angrepene med bakkeinvasjon. Både USA og Russland presser Erdogan til å ikke gå til angrep i Syria.