Regimekritiker i Russland dømt til åtte års fengsel

I april sa Ilja Jasjin at russiske styrker sto bak en massakre i Ukraina, da sivile ble funnet drept etter russisk tilbaketrekking fra byen Butsja nær Kyiv.
I april sa Ilja Jasjin at russiske styrker sto bak en massakre i Ukraina, da sivile ble funnet drept etter russisk tilbaketrekking fra byen Butsja nær Kyiv. Foto: Jurij Kotsjetkov / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regimekritikeren Ilja Jasjin er dømt til åtte år i fengsel for å spre det som russisk rettsvesen hevder er falsk informasjon om Russlands krig mot Ukraina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jasjin, som er medlem av bystyret i Moskva, er den siste av mange regimekritikere som russiske myndigheter har straffet hardt de siste årene. I år har imidlertid russiske myndighetene slått enda hardere ned på opposisjon, etter at de gikk til krig mot Ukraina.

Dommer Oksana Gorjunova framholdt at Jasjin har begått en kriminell handling ved bevisst å spre falsk informasjon om Russlands væpnede styrker.

I april sa Jasjin at russiske styrker sto bak en massakre i Ukraina, da sivile ble funnet drept etter russisk tilbaketrekking fra byen Butsja nær Kyiv. Han er en alliert av den fengslede opposisjonslederen Aleksej Navalnyj, og sto også nær opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov, som ble drept i et attentat nær Kreml i 2015.

Tidligere har Jasjin fordømt krigen mot Ukraina overfor sine 1,3 millioner følgere på YouTube. Navalnyj fordømmer dommen mot sin allierte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Enda en skamløs og lovløs dom fra Putin. Den vil ikke bringe Ilja til taushet, og den bør ikke skremme Russlands folk. Dette er enda en grunn til at vi må kjempe, og jeg er ikke i tvil om at vi vil vinne til slutt, skriver han på sine sosiale medie-sider, som drives av hans støttespillere.

Også Human Rights Watch (HRW) kritiserer dommen mot Jasjin.

– Den er en parodi på rettferdighet og en feig handling av et Kreml som føler seg truet av kritikere som ham, sier visedirektør for HRW i Europa og Asia, Rachel Denber.