Trump-organisasjonen funnet skyldig i skattesvindel i delstaten New York

Forsvarerne William Brennan (til venstre) og Michael van der Veen.
Forsvarerne William Brennan (til venstre) og Michael van der Veen. Foto: Julia Nikhinson / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selskapet til tidligere president Donald Trump er funnet skyldig i skattesvindel for å unngå beskatning for frynsegoder for flere direktører i selskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant fordelene sjefene ønsket å slippe å betale skatt for, var leiligheter og luksusbiler.

Selskapet ble kjent skyldig på alle punkter av tiltalen som var tatt ut av statsadvokaten på Manhattan. Kjennelsen innebærer en kraftig refs av selskapet, som nå ledes av Trumps sønner Donald jr. og Eric.

De 17 tiltalepunktene inkluderte også sammensvergelse og dokumentforfalskning.

Risikerer millionbot

Det tok to dager med diskusjoner for å avgjøre skyldspørsmålet. Resultatet er en anerkjennelse for påtalemyndigheten, som har brukt tre år på å etterforske ekspresidenten og selskapet hans.

Selskapet kan få opptil 1,6 millioner dollar – rundt 15,7 millioner kroner – i bot. Det kan skape problemer for fremtidige avtaler, men er likevel et forholdsvis lite beløp med tanke på selskapets størrelse.

Trump selv har hevdet at rettssaken er en del av en politisk motivert heksejakt. Ekspresidenten var ikke part i saken om skattejuks, men aktoratet har hevdet at «han visste nøyaktig hva som foregikk».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansdirektør vitnet

Saken var i stor grad bygget på vitnemålet til Allen Weisselberg, tidligere finansdirektør i Trump Organization. Han har tidligere erkjent skyld for å ha trikset med regnskapene og med sin egen lønnspakke for å unndra skatt på fordeler verdt 1,7 millioner dollar. Han vitnet i bytte mot et løfte om en fengselsstraff på fem måneder.

Forsvarernes mantra har hele tiden vært at «Weisselberg handlet på vegne av Weisselberg». De mener han har brutt den tilliten han var gitt og handlet for å berike seg selv. Ingen i familien eller firmaet hadde noen skyld i det som skjedde, hevdet de.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I vitneboksen sa Weisselberg selv også at ingen i familien Trump visste hva han holdt på med.

– Det var min egen grådighet som førte til dette.

Etterforskning av Trump pågår fortsatt

Selv om selskapet er funnet skyldig, er ikke Donald Trumps rettslige strid med delstaten New York over. Statsadvokat Alvin Bragg – en demokrat som begynte i jobben i januar – sier en parallell etterforskning av Trump selv, påbegynt av Braggs forgjenger Cyrus Vance jr., fortsatt pågår.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I den saken undersøker etterforskerne om Trump har villedet banker og andre om eiendomsverdiene han kontrollerte. De ser også på om noen av delstaten New Yorks lover ble brutt da folkene til Trump betalte penger til to kvinner som hevdet å ha hatt forhold til Trump for lenge siden.

Bragg opphevet storjuryen Vance hadde satt ned og sa han ville se på saken med nye øyne. Han har sagt at en ny etterforskningsleder er hentet inn i saken.