Mener «Monsterbølge» sto bak dødsulykken på Viking Polaris

Vinduene til flere lugarer ble knust da skipet Viking Polaris ble truffet av en monsterbølge 29. november. En amerikansk kvinne døde som følge av skadene hun fikk da vinduet knuste og traff henne.
Vinduene til flere lugarer ble knust da skipet Viking Polaris ble truffet av en monsterbølge 29. november. En amerikansk kvinne døde som følge av skadene hun fikk da vinduet knuste og traff henne. Foto: Alexis Delelisi / AFP

Det norskflaggede cruiseskipet var på vei til Ushuaia helt sør i Argentina da flere vinduer knuste. Én amerikansk kvinne mistet livet.

Ulykken fant sted 29. november og Statens havarikommisjon har varslet at de skal undersøke hendelsen. Flere amerikanske medier bekrefter at det var en amerikansk kvinne som mistet livet. Ytterligere fire andre passasjerer ble skadet, men deres skader skal ikke være livstruende, og ble behandlet av skipets lege.

Bakgrunn: Vil undersøke dødsulykke på skipet «Viking Polaris»

– Vinduene knuste. Det var en vegg av sjøvann som kom inn. Senger ble dyttet opp mot dørene, så folk kunne ikke komme seg ut av rommene sine, sier Tamarah Castaneda til ABC News. Hun var en av passasjerene på båten og sier at det opplevdes som om skipet traff et isfjell.

– Alt var fint helt til monsterbølgen traff og det var så brått. Vi visste ikke om vi burde gjøre oss klare til å forlate skipet, sier Suzie Gooding til WRAL News. Også hun trodde skipet hadde truffet et isfjell.

– Det var ikke noe isfjell der, men det var slik det føltes, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Det norskflaggede skipet Viking Polaris er 205 meter langt og 23,5 meter bredt, spesielt designet og utviklet for ekspedisjoner i Antarktis og på de store innsjøene i Nord-Amerika. Fartøyet har plass til 378 gjester i 189 lugarer. Her er skipet i Beaglekanalen utenfor Ushuaia i Argentina. Foto: Alexis Delelisi / AFP
Det norskflaggede skipet Viking Polaris er 205 meter langt og 23,5 meter bredt, spesielt designet og utviklet for ekspedisjoner i Antarktis og på de store innsjøene i Nord-Amerika. Fartøyet har plass til 378 gjester i 189 lugarer. Her er skipet i Beaglekanalen utenfor Ushuaia i Argentina. Foto: Alexis Delelisi / AFP

Ekstrembølge

Skipet skal ha blitt truffet av en «rogue wave» da det seilte gjennom Drakestredet, mellom Kapp horn og Antarktishalvøya. På norsk omtales slike bølger som en monsterbølge eller ekstrembølge. De karakteriseres ved at de er langt større enn de omliggende bølgene og oppstår tilsynelatende spontant. Tidligere trodde man bølgene kun var sagn eller skrøner fra sjøfolk som hadde overlevd dem.

Eksistensen til monsterbølger ble uomtvistelig dokumentert da plattformen «Draupner E» i Nordsjøen ble truffet av en 25 meter høy bølge 1. januar 1995.

Argentinske myndigheter sier til Fox News at kvinnen døde da hun ble truffet av knust glass etter at bølgen knuste vinduet i lugaren hennes.

Begrensede skader

– Det er med stor sorg at vi kan bekrefte at en gjest omkom som følge av hendelsen. Vi har varslet gjestens familie og overbrakt vår dypeste medfølelse. Vi vil fortsette å tilby vår fulle støtte til familien, sa Jon Mørland, talsperson i rederiet Viking Cruises til VG etter hendelsen.

Han fortalte til avisen at skipet fikk begrensede skader og ankom havnen i Ushuaia dagen etter hendelsen. Bilder fra stedet viser at vinduer i flere kabiner er knuste. Ifølge Marine Traffic er skipet tirsdag 6. desember fortsatt ved kai i den sørlige argentinske havnebyen.

Fartøyet er 205 meter langt og 23,5 meter bredt, spesielt designet og utviklet for ekspedisjoner i Antarktis og på de store innsjøene i Nord-Amerika. Fartøyet har plass til 378 gjester i 189 lugarer, skriver Skipsrevyen.