Kirstie Alley er død – hylles av kolleger

Kirsie Alley hadde en rekke filmroller i løpet av karrieren, blant dem i 90-tallskomedien «Se, han snakker», og i oppfølgerne «Se, hun snakker også» og «Se hvem som snakker nå».
Kirsie Alley hadde en rekke filmroller i løpet av karrieren, blant dem i 90-tallskomedien «Se, han snakker», og i oppfølgerne «Se, hun snakker også» og «Se hvem som snakker nå». Foto: Henry Nicholls / Reuters

Den amerikanske skuespilleren Kirstie Alley hylles av sine kolleger etter at hun døde av kreft mandag. Hun ble 71 år.

– Forholdet til Kirstie var et av de mest spesielle jeg har hatt. Jeg elsker deg Kirstie og vet at vi kommer til å treffes igjen, skriver skuespilleren John Travolta på Instagram.

Han spilte mot Alley i de romantiske komediene «Se, han snakker!», «Se, hun snakker også!» og «Se hvem som snakker nå!».

Dødsfallet ble kunngjort av barna hennes på Alleys offisielle Twitter-konto natt til tirsdag norsk tid.

– Hun var omgitt av sin nærmeste familie og kjempet med stor kraft, skriver sønnen og datteren, True og Lillie Parker.

Gjennombrudd med «Cheers»

Kirstie Alley (nummer to f.h.) sammen med andre skuespillere som spilte i komiserien «Cheers», som gikk på NRK på 1980- og 90-tallet. Arkivfoto: Ira Mark Gostin / AP / NTB Foto: NTB
Kirstie Alley (nummer to f.h.) sammen med andre skuespillere som spilte i komiserien «Cheers», som gikk på NRK på 1980- og 90-tallet. Arkivfoto: Ira Mark Gostin / AP / NTB Foto: NTB

– Hun var en fantastisk skuespiller, men hun var en enda mer fantastisk mamma, mormor og farmor, skriver de videre.

De opplyser at kreftsykdommen ble oppdaget for kort tid siden.

Alley fikk sitt store gjennombrudd i den mangeårige komedieserien «Cheers». De 270 episodene ble spilt inn fra1982 til 1993. Hun ble belønnet med både Golden Globe- og Emmy-priser for sin rolle som Rebecca Howe i serien.

I denne perioden spilte hun også i miniserien «Nord og sør», som handlet om den amerikanske borgerkrigen. Her hadde hun rollen som Virgillia Hazard og spilte blant annet mot Patrick Swayze, Elizabeth Taylor og Gene Kelly.

De to første sesongene ble vist på NRK sommeren 1987 og endte som den best likte serien på norsk TV det året.

– Fikk meg til å le

Ted Danson, som i mange år spilte mot Alley i «Cheers», hadde akkurat sett en gammel episode av serien på en flyreise da han fikk beskjeden.

– Da jeg gikk av flyet, hørte jeg at Kirstie hadde dødd. Jeg er så lei meg og så takknemlig for alle de gangene hun fikk meg til å le, sier han til Deadline.

Senere spilte Alley i «Veronica's Closet» som hun fikk Emmy- og Golden Globe-nominasjoner for.

Hun spilte også i TV-komedien «Kirstie», som hadde premiere på slutten av 2013. Serien fikk kun én sesong.