Enighet i EU om pristak på 60 dollar for russisk olje

En oljetanker ligger til kai ved Tsjernomortransnefts anlegg i Novorossiysk i Russland. EU-landene ble fredag enige om et pristak på 60 dollar for russisk olje. Foto: AP / NTB
En oljetanker ligger til kai ved Tsjernomortransnefts anlegg i Novorossiysk i Russland. EU-landene ble fredag enige om et pristak på 60 dollar for russisk olje. Foto: AP / NTB

EU-landene er blitt enige om et pristak på russisk olje. Polen holdt lenge igjen, men gikk til slutt med på å sette taket på 60 dollar.

Pristaket skal etter planen tre i kraft allerede mandag, parallelt med EU-forbudet mot import av russisk olje som fraktes sjøveien.

De tre landene Polen, Estland og Litauen har imidlertid lenge holdt igjen. De ønsket en strengere ordning.

Trioen har klart å presse ned pristaket fra det opprinnelige forslaget på mellom 65 og 70 dollar fatet. Deretter ble 62 dollar diskutert, før summen 60 dollar kom på bordet. Til tross for innledende polsk skepsis, trakk landet fredag sin protest mot forslaget.

Tiltaket vil dermed bli offisielt i løpet av helgen, sier Polens EU-ambassadør Andrzej Sados.

De 26 andre medlemslandene godtok kommisjonens forslag torsdag kveld, og alle ventet fredag på svaret fra Warszawa.

Truer med oljestopp

Formålet med pristaket er å gjøre det vanskeligere for Russland å omgå EUs sanksjoner ved å selge oljen til land utenfor EU.

Kina og India har for eksempel ingen begrensninger på import av russisk olje, men med EUs pristak på plass skal ikke lenger selskaper kunne frakte olje som selges for mer enn det gjeldende taket.

Moskva har truet med at Russland ikke kommer til å eksportere olje til land som overholder pristaket.

Liten effekt

Men et pristak på 60 dollar fatet vil ikke ha særlig effekt gitt dagens oljepris, ifølge sjeføkonom Robin Brooks ved Institutt for internasjonal finans i Washington i USA.

Han mener pristaket burde blitt innført mye tidligere, da oljeprisen lå på rundt 120 dollar fatet, skriver AP.

– Siden den gang har oljeprisen falt, og global resesjon er en realitet. Sannheten er at det er lite sannsynlig at pristaket blir bindende gitt dagens oljepris, sier Brooks.

Det endelige tallet må godkjennes av G7-landene, som i sin tid tok initiativ til pristaket på russisk olje.