Polen blokkerer enighet om pristak på russisk olje

Tidsfristen for oljepristaket nærmer seg med stormskritt, men EU-landene har ennå ikke klart å bli enige. Her seiler en oljetanker i russiske farvann.
Tidsfristen for oljepristaket nærmer seg med stormskritt, men EU-landene har ennå ikke klart å bli enige. Her seiler en oljetanker i russiske farvann. Foto: AP / NTB / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-kommisjonen har gått med på å senke pristaket på olje fra Russland til 60 dollar fatet. Men Polen er fortsatt ikke fornøyd. Mandag går fristen ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pristaket på russisk olje skal etter planen tre i kraft allerede mandag, parallelt med EU-forbudet mot import av russisk olje som fraktes sjøveien.

Men de tre landene Polen, Estland og Litauen har enn så lenge holdt igjen.

Trioen har klart å presse ned pristaket fra det opprinnelige forslaget på mellom 65 og 70 dollar fatet ned til 62 dollar fatet – og nå 60 dollar fatet, ifølge Politico.

Polen er misfornøyd

Det var torsdag EU-kommisjonen kom med det foreløpig siste pristak-forslaget på 60 dollar fatet, skriver flere medier. Brussel venter nå på tilbakemelding fra Warszawa.

Men Polen syns ikke 60-dollartaket er lavt nok og har nektet å støtte forslaget, melder AFP.

De andre 26 medlemslandene i EU skal på sin side ha gått med på kommisjonens forslag torsdag kveld.

«Stillheten fra Warszawa er øredøvende», sier en av forhandlerne til AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Truer med oljestopp

Formålet med pristaket er å gjøre det vanskeligere for Russland å omgå EUs sanksjoner ved å selge oljen til land utenfor EU.

Kina og India har for eksempel ingen begrensninger på import av russisk olje, men med EUs pristak på plass skal ikke lenger selskaper kunne frakte olje som selges for mer enn det gjeldende taket.

Moskva har truet med at Russland ikke kommer til å eksportere olje til land som overholder pristaket.

Liten effekt

Men et pristak på 60 dollar fatet vil ikke ha særlig effekt gitt dagens oljepris, ifølge sjeføkonom Robin Brooks ved Institutt for internasjonal finans i Washington i USA.

Han mener pristaket burde blitt innført mye tidligere, da oljeprisen lå på rundt 120 dollar fatet, skriver AP.

– Siden den gang har oljeprisen falt, og global resesjon er en realitet. Sannheten er at det er lite sannsynlig at pristaket blir bindende gitt dagens oljepris, sier Brooks.

Det endelige tallet må godkjennes av G7-landene, som i sin tid tok initiativ til pristaket på russisk olje.