Ukraina stopper russisk-tilknyttede kirker

Et kors i Petsjersk Lavra-klosteret i Kyiv med et ukrainsk flagg i bakgrunnen. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB
Et kors i Petsjersk Lavra-klosteret i Kyiv med et ukrainsk flagg i bakgrunnen. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukraina skal legge begrensninger på virksomheten til religiøse organisasjoner med tilknytning til Russland, sier president Volodymyr Zelenskyj.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sin daglige kveldstale torsdag sa Zelenskyj at det er sendt et forslag til nasjonalforsamlingen om å forby virksomheten til slike religiøse organisasjoner.

Han sa også at etterretningen bør trappe opp arbeidet med å avdekke og stanse russisk infiltrering i religiøse rom i Ukraina.

Ukraina har vært under den russisk-ortodokse kirken siden det 17. århundre, men i 2019 brøt deler av kirken med Moskva på grunn av den russiske annekteringen av Krim og støtten til separatistene i Donbas.

Og i mai i år brøt den Moskva-støttede fløyen av Ukrainas ortodokse kirke med Russland, i et historisk slag mot russisk åndelig ledelse.

Patriark Kirill, som er leder for den russisk-ortodokse kirken, skapte overskrifter da han i oktober sa at president Vladimir Putin var utpekt av Gud til å styre Russland.