Macron med krass kritikk på første dag av USA-besøket

Frankrikes president Emmanuel Macron har kommet med uventet krass kritikk av USA under sitt første statsbesøk i landet siden Joe Biden ble president i januar 2021. Foto: Alex Brandon / AP / NTB
Frankrikes president Emmanuel Macron har kommet med uventet krass kritikk av USA under sitt første statsbesøk i landet siden Joe Biden ble president i januar 2021. Foto: Alex Brandon / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrikes president Emmanuel Macron er den første statslederen som er på statsbesøk hos USAs president Joe Biden. Men tonen er ikke bare høflig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Macron kom med uventet hard kritikk av sine amerikanske verter allerede kort tid etter at han landet i Washington tirsdag.

USAs beslutning om å subsidiere amerikansk industri har nemlig satt sinnene i kok hos franskmennene, som mener det vil ødelegge for europeisk industri.

– Dette er svært aggressivt mot vårt næringsliv. Det vil koste mange jobber i Europa, sa Macron under en lunsj med amerikanske politikere og næringslivsledere onsdag.

Sinne over Bidens klimapolitikk

Macron henviste til Bidens grønne industripolitikk, som bevilger milliarder av dollar til utviklingen av klimavennlig industri og teknologi, med særlig sterk støtte til amerikanske produkter. Det samme gjelder utviklingen av mikrobrikker i USA.

Frykten er at satsingen skal gi amerikanske selskaper urettferdige fordeler i en tid hvor konsekvensene av Ukraina-krigen og energikrisen skaper store problemer for Europa og europeiske selskaper.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Macron er den første utenlandske lederen som er på statsbesøk i Washington siden Biden ble president for nesten to år siden.

Viktig samarbeid

Men tross kritikken mener diplomater på begge sider av Atlanterhavet at Frankrikes betydning for USA er uvurderlig.

– Amerikanerne har fått mange uklare signaler fra London, Berlin og Roma de siste årene, og selv om den franske strategien ikke alltid blir forstått, er den i hvert fall ganske forståelig og sammenhengende, sier Mathieu Droin ved Center for Strategic and International Studies i Washington til Ritzau.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Macrons tilhengere mener den franske presidenten har brakt fornyet energi og kreativitet til det internasjonale diplomatiet, mens kritikerne mener hans provoserende diplomatiske stil kan få negative konsekvenser.

Sterke meninger

Biden-administrasjonen har hatt et godt forhold til Frankrike og anerkjent Macron for å ha vist lederskap i G7, Nato og FN, samt i EU med støtte til Ukrainas kamp mot Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det legges vekt på at Frankrike er et land som ikke unnlater å si sin mening, noe som kan være irriterende. Men det er også dette som gjør dem til en verdifull samarbeidspartner, sier Droin.

Macron møtte også USAs visepresident Kamala Harris onsdag. Selve statsbesøk-delen finner sted torsdag når Macron møter Biden i Det hvite hus.