Stoltenberg mener frykt ligger bak Putins invasjon av Ukraina

Nato-sjef Jens Stoltenberg mener Putin frykter demokrati mer enn noe annet, og at det er grunnen til at han invaderte Ukraina.
Nato-sjef Jens Stoltenberg mener Putin frykter demokrati mer enn noe annet, og at det er grunnen til at han invaderte Ukraina. Foto: Alexandru Dobre / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nato-sjef Jens Stoltenberg tror det Putin frykter aller mest, er demokrati og frihet. – Det er grunnen til at han invaderte Ukraina, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det Putin er mest redd for, er demokrati og frihet. Det er hans hovedutfordring. Han ønsker ikke det, og derfor har han invadert Ukraina.

Det sa Stoltenberg da han talte til en sikkerhetskonferanse i regi av Aspen Institute og German Marshall Fund onsdag morgen, på første dag av Natos utenriksministermøte i Bucuresti.

Stoltenberg avviser på det sterkeste at utvidelser av Nato utgjør en sikkerhetstrussel mot Russland. Ukraina har lenge ønsket å bli med i alliansen, og Sverige og Finland søkte i vår om medlemskap.

Viser til Norge

Som eksempel trekker han fram Norge, som ble med i Nato i 1949. På det tidspunktet var Norge det eneste landet i alliansen som grenset mot Russland.

– Den gangen sa Russland at det var helt uakseptabelt at Norge skulle bli Nato-medlem. At det var en provokasjon. Det var ikke en provokasjon, men en fri og uavhengig avgjørelse tatt av nordmenn, sa Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stoltenberg sier at det ikke lenger er mulig for Nato å ha en meningsfull dialog med Russland.

– Fordi vi er en militær allianse, må vi fortsette å snakke med Russland for å unngå misforståelser og for å hindre at hendelser som oppstår, kommer ut av kontroll.

– Men dialogen vi prøvde å etablere gjennom for eksempel Nato-Russland-rådet, fungerer ikke i disse omstendighetene.

Økt luftforsvar

Stoltenberg gjør det klart at han forventer at utenriksministrene blir enige om å videreføre og øke støtten til Ukraina på det to dager lange Nato-møtet i Bucuresti.

– Ikke minst når det kommer til luftforsvar, slik at vi kan hjelpe Ukraina til å stå imot angrepene de nå opplever.

Russland har den siste tiden rettet en rekke rakettangrep mot sivil infrastruktur i Ukraina. Nato-sjefen sa før helgen at brutaliteten Putin nå utviser, er et tegn på at han mislykkes.

– Dette er en forferdelig start på vinteren for Ukraina, sa Stoltenberg.