Qatar og Tyskland inngår langvarig gassavtale

Gassterminalen som er under bygging i Brunsbüttel i Nord-Tyskland. Det er denne som skal ta imot gassen fra Qatar.
Gassterminalen som er under bygging i Brunsbüttel i Nord-Tyskland. Det er denne som skal ta imot gassen fra Qatar. Foto: Frank Molter / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Qatar har inngått en avtale med Tyskland om levering av flytende naturgass (LNG) i minst 15 år framover.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avtalen trer i kraft i 2026 og innebærer at Qatar skal levere opptil 2 millioner tonn LNG til Tyskland per år. Det er ikke kjent hvor mye Tyskland må betale for gassen

– Vi vil bidra til energisikkerheten i Tyskland og Europa, framholdt Qatars energiminister Saad Sherida al-Kaabi tirsdag.

Etter at gassleveransene fra Russland ble kuttet som følge av den russiske invasjonen av Ukraina, har Tyskland forsøkt å erstatte russisk gass med gass fra andre land, deriblant Norge.

Ønsker langsiktighet

Mens europeiske land er skeptiske til å inngå langvarige avtaler, er dette noe Qatar har krevd for å sikre at investeringene i nye store gassfelt er lønnsomme på sikt.

Gassen skal kjøpes via det amerikanske selskapet ConocoPhillips, som har inngått et langsiktig samarbeid med QatarEnergy. Mottakerterminalen, som tyske myndigheter forsøker å ferdigstille så raskt som mulig, ligger i Brunsbüttel, cirka 7 mil nordvest for Hamburg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avtale med Kina

Nylig inngikk Qatar og Kina en avtale om gassleveranser i 27 år framover. Den skal sikre Kina 4 millioner tonn gass i året, og er den mest langsiktige avtalen som er inngått når det gjelder gassleveranser noensinne.

Antallet asiatiske og europeiske land som ønsker å inngå gassavtaler med Qatar, er nå så høyt at det er mangel på forhandlere, opplyser Kaabi, som også er toppsjef i det statlige selskapet QatarEnergy.

Tyskland og Qatar har brukt flere måneder på å forhandle fram avtalen. Ifølge Kaabi pågår det fortsatt forhandlinger med flere tyske selskaper for å øke mengden gass som skal leveres.