Massiv politiinnsats for å stanse protester i Kina

Kinesisk politi danner en kjede for å stanse demonstranter i Beijing søndag. Mandag kveld var det massive mengder politi i gatene og stille på protestfronten.
Kinesisk politi danner en kjede for å stanse demonstranter i Beijing søndag. Mandag kveld var det massive mengder politi i gatene og stille på protestfronten. Foto: Ng Han Guan / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politi er utstasjonert i store antall for å hindre at protestene mot myndighetenes strenge håndtering av koronapandemien i Kina blusser opp igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag var det oppfordringer i sosiale medier om å samles igjen til nye protester mot koronarestriksjonene og for politisk frihet, men utover kvelden var det likevel helt stille, uten at folk samlet seg.

Forsterket politiinnsats kunne mandag observeres i hovedstaden Beijing og andre storbyer som Shanghai, Guangzhou og Hangzhou.

Tilfeldige forbipasserende ble stadig stanset for å få sine id-papirer sjekket. Også mobiltelefoner og PC-er ble undersøkt for å finne mistenkelig innhold eller VPN-tilknytning. Flere mennesker ble ført bort av politiet.

Politi i stort antall

I Beijing var politiet mandag særlig opptatt av elvepromenaden langs Liangma-elva i byens diplomatnabolag der hundrevis av mennesker demonstrerte søndag kveld.

Politibiler var også utplassert i store antall i et veikryss i Haidian-distriktet etter at det sirkulerte en plan i sosiale medier om å marsjere til Sitong-broen, der en enslig demonstrant i forrige måned hengte opp en plakat med fordømmelse av president Xi Jinping.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og i Shanghai ble det satt opp sperringer langs Wulumuqi-gata for å hindre store folkemengder i å samle seg til protest slik de gjorde i helgen.

Utløst av brann

De omfattende protestene, som er en sjeldenhet i det autoritære Kina, ble tydeligvis utløst av en brann i Urumqi der ti mennesker døde. Mange mener koronarestriksjonene hemmet redningsarbeidet.

Men mye tyder på at protestene reflekterer en langvarig og voksende frustrasjon over tiltakene myndighetene iverksetter for å bremse pandemien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I de større byene og på universiteter har tusenvis av kinesere samlet seg i en bølge av protester som er større enn noe som har vært sett siden demokratibevegelsen ble knust i 1989.

Dilemma

Dilemmaet for kinesiske myndigheter er at presset for å lette på restriksjoner vokser samtidig som smitten øker kraftig.

Kina opplever for tiden det høyeste smittetallet siden begynnelsen av pandemien i 2020. Tirsdag ble det meldt om 38.400 nye tilfeller, litt lavere enn dagen før.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om enkelte lettelser er innført, er det fortsatt sterke begrensninger på folks bevegelsesfrihet i alle byer med over 1 million innbyggere. Hvis bare ett smittetilfelle blir oppdaget, risikerer tusener av mennesker å bli innesperret i sine hjem i uker og måneder.

Demonstrantene har brukt protestene ikke bare til å protestere mot de strenge tiltakene, men også for å kreve mer frihet og i noen tilfeller til å kreve at Xi går av og til å fordømme kommunistpartiet.