Første utbrudd på 40 år i verdens største aktive vulkan

For første gang på snart 40 år er det et nytt utbrudd i verdens største aktive vulkan, Mauna Loa på Hawaii. Her det forrige utbruddet i 1984.
For første gang på snart 40 år er det et nytt utbrudd i verdens største aktive vulkan, Mauna Loa på Hawaii. Her det forrige utbruddet i 1984.  Foto: Reuters / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vulkanen Mauna Loa på Hawaii, som er verdens største aktive vulkan, hadde mandag sitt første utbrudd på nær 40 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bilder fra det amerikanske jordskjelvsenteret USGS viser en stor strøm av flytende lava nede i krateret av vulkanen.

Lavastrømmene har foreløpig holdt seg nede i krateret, men dersom utbruddet eskalerer, kan dette utgjøre en trussel for innbyggerne i nærheten av vulkanen, ifølge USGS.

Lokale myndigheter har foreløpig ikke utstedt en evakueringsordre til tross for at flere veier i regioner er stengt som følge av utbruddet. Utbruddet har vært i emning de siste ukene. Innbyggerne har blitt oppfordret til å ha en ferdigpakket bag med matvarer og finne et sted de vil oppholde seg dersom dette blir aktuelt.

Mauna Loa har vært stille i snart 40 år etter det forrige utbruddet i 1984. Den er en av fem vulkaner som utgjør The Big Island, som er den sørligste av de store øyene på Hawaii. Mauna Loa er ikke høyest av de fem, men den største og legger beslag på omtrent halvparten av arealet på øya.