Åpen for alle - alltid

Hundretusener i marsj for Mexicos president

Mexicos president Andrés Manuel López Obrador hilser menneskemengden som deltok i en marsj gjennom Mexico by søndag til støtte for ham. Foto: Marco Ugarte / AP / NTB
Mexicos president Andrés Manuel López Obrador hilser menneskemengden som deltok i en marsj gjennom Mexico by søndag til støtte for ham. Foto: Marco Ugarte / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hundretusener av mexicanere marsjerte søndag gjennom Mexico by til støtte for president Andrés Manuel López Obrador.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den såkalte Folkets marsj ble arrangert i forbindelse med at det er fire år siden venstrepolitikeren López Obrador ble Mexicos president.

Marsjen var et svar på en marsj som opposisjonen arrangerte for to uker siden i protest mot López Obradors forslag om å reformere landets valgkommisjon.

López Obrador ledet selv marsjen gjennom byen, mens mariachi-band sørget for feststemning.

Mange av deltakerne er busset inn til hovedstaden av lokale avdelinger av López Obradors Morena-parti i andre deler av landet, men i intervjuer med pressen insisterer de på at de kom frivillig.

Fortsatt sterk støtte

López Obrador nyter fortsatt en oppslutning på 60 prosent av Mexicos befolkning på grunn av en rekke sosiale velferdstiltak, og ved lokalvalget i fjor vant Morena fire av seks guvernørvalg.

Men mange tidligere støttespillere har etter hvert fjernet seg fra ham, blant annet på grunn av bekymring for at reformene han har planlagt for avviklingen av valg, skal gjøre den nå uavhengige valgkommisjonen mer avhengig av hans parti.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

López Obrador har ennå ikke glemt at han tapte valget i 2006 med 0,56 prosentpoeng. Han hevdet da at det var på grunn av juks, og han holdt demonstrasjoner og protester mot valget og den nye presidenten i gang i flere måneder.

Søker ikke gjenvalg

I Mexico blir en president valgt til én seks år lang periode og kan ikke gjenvelges. López Obrador avviser at han vil endre på det, men han er opptatt av at en kandidat fra hans parti overtar etter ham.

De tre fremste kandidatene, Mexico bys ordfører Claudia Sheinbaum, utenriksminister Marcelo Ebrard og innenriksminister Adan Augusto López, marsjerte sammen med ham søndag.

Opposisjonen og tidligere støttespillere kritiserer ham også for økt bruk av de militære og flere enorme prosjekter, blant annet en jernbane gjennom vernede områder på Yucatán-halvøya.