Norge støtter Ukrainas sak mot Russland i Den internasjonale domstolen

– Det er viktig å signalisere til Russland og omverdenen at det internasjonale samfunn ikke aksepterer aggresjonen mot Ukraina, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).
– Det er viktig å signalisere til Russland og omverdenen at det internasjonale samfunn ikke aksepterer aggresjonen mot Ukraina, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap). Foto: Ragnhild H. Simenstad / Utenriksdepartementet / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har levert en intervensjonserklæring til støtte for Ukraina i saken landet har anlagt mot Russland ved Den internasjonale domstolen (ICJ).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opplyser Utenriksdepartementet i en pressemelding. Det er første gang Norge intervenerer i en tvistesak mellom to stater ved domstolen.

Saken omhandler den russiske anklagen om at det pågikk et folkemord mot den russiske og russisktalende befolkningen øst i Ukraina før angrepskrigen startet. Dette er en anklage som er tilbakevist av flere forskere.

Utenriksdepartementet skriver i pressemeldingen at Ukraina har bedt domstolen slå fast at de har en rett til ikke å bli gjenstand for en uriktig anklage om folkemord som påskudd for en invasjon.

Norge vil argumentere til støtte for Ukrainas tolkning av folkemordkonvensjonen.

– Vi har en rettslig interesse i å bidra til avklaring av spørsmålene saken reiser. Det er også viktig å signalisere til Russland og omverdenen at det internasjonale samfunn ikke aksepterer aggresjonen mot Ukraina, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den internasjonale domstolen er det primære domstolsorganet i FN og den høyeste domstolen for folkerettsspørsmål.

Påstanden om at den russiske befolkningen i Øst-Ukraina var utsatt for et folkemord er blitt rettet fra Kreml flere ganger. Det ble trukket fram av Vladimir Putin i talen natt til 24. februar som begrunnelse for å sende det han omtalte som fredsbevarende styrker til Ukraina. Det var starten på angrepskrigen som fortsatt herjer i Ukraina.