Nye løfter om hjelp til Ukraina på årsdagen for sultkatastrofe

Mens hundretusener av ukrainere har vært uten strøm de siste dagene og mange har stått i kø for å sikre seg noen liter vann, markerer landet at det er 90 år siden sultkatastrofen holodomor – som mange mener var bevisst drevet fram av Josef Stalin – der flere millioner ukrainere døde. Foto: Jevhen Maloletka / AP / NTB
Mens hundretusener av ukrainere har vært uten strøm de siste dagene og mange har stått i kø for å sikre seg noen liter vann, markerer landet at det er 90 år siden sultkatastrofen holodomor – som mange mener var bevisst drevet fram av Josef Stalin – der flere millioner ukrainere døde. Foto: Jevhen Maloletka / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En rekke europeiske land har kommet med nye løfter om hjelp til Ukraina på 90-årsdagen for sultkatastrofen som rammet landet i Stalin-tiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historikere anslår at så mange som ti millioner mennesker døde under det ukrainerne kaller holodomor – sultedøden – i 1932–33. Ukrainske myndigheter mener sultkatastrofen var en bevisst folkemordhandling utført av Josef Stalins sovjetregime.

På 90-årsdagen sier president Volodymyr Zelenskyj at Ukraina vil fortsette å stå imot russiske angrep som den siste tiden har vært systematisk rettet mot landets kraftforsyning og ført til omfattende strømkutt.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina

– Ukrainerne har vært gjennom forferdelige ting. En gang forsøkte de å ødelegge oss med sult, nå er det kulde og mørke. Vi lar oss ikke knekke, sier Zelenskyj i en video han har delt i sosiale medier.

Holodomor har ført til bitter stemning mellom Ukraina og Russland lenge før krigen som pågår nå. Russland setter holodomor i sammenheng med hungersnød flere steder i Russland og Sentral-Asia på samme tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lover mer hjelp

Statsministrene fra Polen og Litauen kom lørdag til Ukraina for samtaler med ukrainske myndigheter. Polens Mateusz Morawiecki «hedret minnet etter holodomor-ofrene» ved et minnesmerke i Kyiv, ifølge ukrainske grensevakter.

Også Belgias statsminister Alexander De Croo var i Kyiv, hans første besøk siden krigsutbruddet i februar. Ifølge nyhetsbyrået Belga kom han med løfter om ytterligere 34,7 millioner euro – drøyt 350 millioner kroner – i økonomisk hjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tysklands statsminister Olaf Scholz sier i en video at han lover ytterligere 10 millioner euro i bistand for å støtte korneksporten fra Ukraina, som er rammet av krigen.

Forbereder folkemorduttalelse

Ifølge et forslag nyhetsbyrået AFP har sett, forbereder Tysklands nasjonalforsamling en uttalelse der de anerkjenner holodomor som et folkemord. I teksten står det at 3,5 millioner mennesker døde den vinteren, mens totalen altså kan være nesten tre ganger så høy.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På et toppmøte om korneksport sa Nato-sjef Jens Stoltenberg at Russland må stanse alle kamphandlinger og få slutt på den globale matkrisen krigen har ført til.

– For 90 år siden, tok kostet den forferdelige holodomor i Sovjetunionen millioner av ukrainske liv. I dag bruker Russland sult som våpen i krigen mot Ukraina og for å skape splittelse og ustabilitet i resten av verden, sa Stoltenberg.