9 millioner i Sør-Sudan trenger hjelp

Ifølge FNs beregninger vil 9,4 millioner mennesker i Sør-Sudan være avhengig av humanitær assistanse og beskyttelse neste år, en halv million flere enn i 2022.

En mor med sin underernærte baby på et sykehus drevet av Leger Uten Grenser i delstaten Jonglei i Sør-Sudan. Foto: Sam Mednick / AP / NTB
En mor med sin underernærte baby på et sykehus drevet av Leger Uten Grenser i delstaten Jonglei i Sør-Sudan. Foto: Sam Mednick / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag rammes nesten en tredel av de 12,4 millioner innbyggerne i Sør-Sudan av akutt matusikkerhet, og tallet vil øke i 2023, heter det i en FN-rapport om landets behov.

Den humanitære situasjonen er gjort verre av vedvarende vold, konflikt, vanskelig tilgang, innblanding fra myndighetene, helseutfordringer og klimaendringer som fører til flom og tørke.

– Noe må endres i Sør-Sudan siden antall mennesker som trenger hjelp, fortsetter å stige hvert år, samtidig som det er stadig færre ressurser, sier Sara Beysolow Nyanti, som er humanitær koordinator i Sør-Sudan.

Vold og konflikt fortsetter å herje og truer fredsavtalen fra 2018 mellom president Salva Kiir og visepresident Riek Machar. I det siste har Machar anklaget Kiir for brudd på avtalen.

Hundretusener av mennesker ble drept, og millioner måtte flykte under borgerkrigen som utspant seg før avtalen ble undertegnet.