Tyskland og Frankrike enige om gjensidig energistøtte

Tysklands og Frankrikes statsministre Olaf Scholz og Elisabeth Borne ble enige om gjensidig energistøtte da de møttes i Berlin fredag. Foto: Kay Nietfeld / dpa via AP / NTB
Tysklands og Frankrikes statsministre Olaf Scholz og Elisabeth Borne ble enige om gjensidig energistøtte da de møttes i Berlin fredag. Foto: Kay Nietfeld / dpa via AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrikes statsminister Élisabeth Borne og hennes tyske kollega Olaf Scholz ble fredag enige om å støtte hverandre i tilfelle av en mulig energikrise

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Borne reiste til Berlin for å møte Scholz og skvære opp etter en rekke uenigheter mellom landene. De undertegnet en avtale om at Tyskland i tilfelle en krise skal forsyne Frankrike med strøm, mens Frankrike om nødvendig sender gass til Tyskland.

– Venner i nød hjelper hverandre, sa Scholz under signeringsseremonien.

Siden krigen i Ukraina startet, har Tyskland som var sterkt avhengig av russisk gass, måttet slite for å finne alternative kilder for gass. Frankrike på sin side har problemer med strømforsyningen på grunn av omfattende reparasjoner av sine atomkraftverk.

Opprinnelig skulle Borne, som ble statsminister i mai, reise til Berlin i september. Da fikk imidlertid Scholz covid-19.

Turen anses som et forsøk på å gjenopplive det gode forholdet mellom Frankrike og Tyskland som har skrantet som følge av politiske uenigheter og dårlig kommunikasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Landene har vært uenige om en rekke politiske nøkkelområder, blant annet energipolitikk, forsvarspolitikk og industripolitikk. Borne og Scholz var ikke ventet å bli enige om alle disse tingene, men ville satse på å skvære opp før man skal håndtere nye store saker i EU og bilateralt.

Den franske statsministeren skulle også møte den tyske økonomi- og klimaministeren Robert Habeck.