Virustyper fra permafrosten i Sibir gjenopplives i laboratorium

Faren er at når den enorme permafrosten i Sibir eventuelt tiner, kan dødelige sykdommer som i dag er utdødde vende tilbake.
Faren er at når den enorme permafrosten i Sibir eventuelt tiner, kan dødelige sykdommer som i dag er utdødde vende tilbake. Foto: Handout / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et 48.500 år gammelt virus som har ligget i permafrost, er blitt gjenopplivet i et laboratorium. Formålet er å finne hva som venter oss om permafrosten tiner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det 48.500 år gamle viruset ble hentet opp fra 16 meters dybde i en sjø i Sakha-republikken i Russland. De franske forskerne har til sammen klart å karakterisere 13 ulike virus.

Faren er at når den enorme permafrosten i Sibir eventuelt tiner, kan dødelige sykdommer som i dag er utdødde vende tilbake. Virusene ligger fortsatt i frosten, og forskerne forsøker å finne ut om det fortsatt er liv i dem.

– Om fortidens virus forblir smittsomme etter å ha vært fryst i så lang tid, kommer andre typer også til å være det, sier Jean-Michael Claverie til tidsskriftet New Scientist.

Claverie er en av studiens forfattere. Virusene de presenterer smitter encellesorganismer, men ettersom de fortsatt har evnen til å smitte celler anser forskerne at det sier noe om andre virustyper.