Spionmistenkte brødre risikerer livstidsdom i Sverige

Artikkelen fortsetter under annonsen

De to iranskfødte brødrene Peyman og Payam Kia møter i retten fredag, anklaget for å i årevis ha spionert for den russiske etterretningstjenesten GRU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten hele rettssaken i Stockholm tingsrätt vil gå bak lukkede dører.

Kun 30 minutter av aktors åpningsinnlegg skal etter planen være offentlig, av hensyn til de sensitive opplysningene i saken. I svenske medier blir saken omtalt som den mest alvorlige spionasjesaken i Sverige i moderne tid.

Betrodd mann

42 år gamle Peyman Kia hadde i flere år høyt betrodde stillinger i det svenske sikkerhetspolitiet Säpo og Sveriges militære etterretningstjeneste Must.

I Säpo jobbet han ifølge seg selv med kontraspionasje, noe som innebar at han deltok i jakten på utenlandske spioner i Sverige, blant dem russiske.

I Must var han ifølge Dagens Nyheter tilknyttet den aller hemmeligste avdelingen, Kontoret för särskild inhämtning (KSI), som blant annet håndterer svenske agenter i utlandet. Ansatte i denne avdelingen kan også operere under falsk identitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I slutten av september i fjor ble han etter lengre tids etterforskning pågrepet og har sittet i varetekt og lange avhør siden.

Ødela harddisk

To uker etter pågripelsen ble også den 35 år gamle broren pågrepet.

Ifølge tiltalen fikk Payam Kia nærmest panikk da broren ble pågrepet og ødela og kastet harddisken på en PC. Den ble senere funnet i en søppelkasse i Uppsala-området.

Tiltalen lyder på grov spionasje og utlevering av hemmeligstemplet materiale av stor viktighet for svensk sikkerhet. Ifølge den har de to brødrene hatt kontakt med russisk etterretning helt siden 2011.

Begge nekter straffskyld. Om de blir dømt for grov spionasje, kan de i ytterste konsekvens få livstid i fengsel.