Spionasjemistenkt løslatt etter stor politiaksjon i Sverige

Politibil parkert utenfor boligen i Stockholm der to spionmistenkte ble pågrepet tirsdag. Svenske medier skriver at det dreier seg om et russisk ektepar i 60-årene.
Politibil parkert utenfor boligen i Stockholm der to spionmistenkte ble pågrepet tirsdag. Svenske medier skriver at det dreier seg om et russisk ektepar i 60-årene. Foto: Fredrik Sandberg / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av de to som ble pågrepet i en stor aksjon i Stockholm, mistenkt for spionasje, er løslatt. Det dreier seg om en russisk kvinne i 60-årene, ifølge Expressen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikkerhetspolitiet Säpo har ikke identifisert de mistenkte. Men ifølge blant andre Expressens kilder dreier det seg om et russisk ektepar i 60-årene som bosatte seg i Sverige for over 20 år siden.

De ble pågrepet i en større politiaksjon i et velstående villaområde grytidlig tirsdag morgen. To helikoptre fra forsvaret deltok i operasjonen.

Den svenske påtalemyndigheten opplyser om løslatelsen i en pressemelding torsdag. Mistankene mot kvinnen består.

Kvinnen er mistenkt for medvirkning til grov ulovlig etterretningsvirksomhet mot Sverige og mot en fremmed makt.

– Hun nekter straffskyld. Sånn er det, sier hennes advokat Max Ahlgren til Aftonbladet.

«Antirussisk hysteri»

Mannen er mistenkt for grov ulovlig etterretningsvirksomhet. Senest klokka 12 fredag må aktor beslutte om også mannen skal løslates. Hvis ikke må han begjæres varetektsfengslet. Også mannen avviser anklagene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forholdene de anklages for, skal ifølge svenske medier ha pågått i nærmere ti år.

Russlands utenriksdepartement beskrev torsdag omtalen av saken som et uttrykk for antirussisk hysteri.

– Etter vårt syn er rapporteringen om dette i svenske medier en del av et bredere antirussisk hysteri i den vestlige verden. Den russofobiske kampanjen har utviklet seg til en spionmani i visse land, sa Zakharova.

Politisperringer i villaområdet i utkanten av Stockholm der svensk politi med støtte av helikoptre fra forsvaret slo til tirsdag. Foto: Fredrik Sandberg / AP
Politisperringer i villaområdet i utkanten av Stockholm der svensk politi med støtte av helikoptre fra forsvaret slo til tirsdag. Foto: Fredrik Sandberg / AP

– Levde et vanlig liv

Aftonbladet skriver at de pågrepne er et russisk ektepar i 60-årene som har levd et vanlig liv i den svenske hovedstaden siden de innvandret dit like før årtusenskiftet. Expressen skriver at de begge to er fra Moskva, og at de giftet seg i 1994. De har en sønn som står registrert på samme adresse, ifølge avisa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Säpo har ikke villet åpent si noe nærmere om de to siktede, ei heller om de er svenske statsborgere eller ei. Det er heller ikke kjent hvilket land de mistenkes å ha drevet spionasje for. Expressen skriver at de ble folkeregistrert i Sverige i august 1999, og at de fikk innvilget permanent opphold i september 2001.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge papirer som er levert inn til tingretten, er det mistanke om at den ulovlige virksomheten har pågått i nærmere ti år, helt siden begynnelsen av 2013. Videre heter det at mannen er mistenkt for spionasje mot et tredjeland med Sverige som base.

Skal ha besøkt Norge

Expressen skriver at paret har lagt ut flere bilder på det russiske sosiale mediet Odnoklassniki, men ikke siden 2013, året da den angivelige spionasjevirksomheten startet.

Paret har blant annet lagt ut bilder fra skiferie og fisketur i Norge, der de poserer i gult regntøy og i bildeteksten skriver at de har fått en tolv kilos tung kveite, ifølge avisa.

De fleste av parets venner på Odnoklassniki er bosatt i Moskva, men det er også russiskspråklige familier fra samme område i Sverige der, skriver Expressen.

Maks fire år

Ulovlig etterretningsvirksomhet mot Sverige innebærer at noen med hensikt har arbeidet for fremmede makter og gitt fra seg opplysninger som kan skade Sveriges sikkerhet. Dersom virksomheten blir vurdert som grov, er maksimumsstraffen fire års fengsel.

Etterforskningen har pågått en stund fram til politiaksjonen, som også inkluderte ransaking. Både vanlig politi og forsvaret bisto i Säpo-aksjonen.

Ifølge Säpo har saken ingen koblinger til andre saker de jobber med.