Russlands duma har vedtatt lov mot «lhbtq-propaganda»

Den russiske nasjonalforsamlingen utvider forbudet mot de den kaller lhbtq-propaganda til også å omfatte informasjon rettet mot voksne. Her fra en protest i Madrid i Spania mot tidligere russiske homolover.
Den russiske nasjonalforsamlingen utvider forbudet mot de den kaller lhbtq-propaganda til også å omfatte informasjon rettet mot voksne. Her fra en protest i Madrid i Spania mot tidligere russiske homolover. Foto: Paul White / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

En enstemmig russisk duma har vedtatt et forbud mot det som omtales som «propaganda for ikke-tradisjonelle seksuelle forhold».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdagens vedtak var den siste runden i dumaen, før lovforslaget sendes videre til det russiske overhuset og deretter til president Vladimir Putin for godkjenning. Dette anses kun å være formaliteter.

– Enhver propaganda for ikke-tradisjonelle seksuelle forhold vil få konsekvenser, sier dumaens leder, Vjatsjeslav Volodin på Telegram. Han sier loven vil «beskytte barna våre og landets fremtid mot mørket som spres av USA og europeiske land».

En lov fra 2013 forbyr allerede slik såkalt propaganda om homofili rettet mot mindreårige. Nå blir det altså også forbudt å fremme «propaganda om ikke-tradisjonelle verdier» overfor voksne i mediene, på internett, i reklame, litteraturen og på kino. Det blir dessuten forbudt å «benekte familieverdier» og såkalt propaganda som kan få mindreårige til å ønske å skifte kjønn.

Straffen for å bryte loven er bøter på opptil 67.000 kroner, og utlendinger kan bli utvist.

Med den nye loven fortsetter russiske myndigheter å fremme sitt konservative syn på hjemmebane parallelt med krigen i Ukraina.