EU-kommisjonen ber om et krise-pristak for gass

EU-kommisjonen foreslår et midlertidig pristak på gass. Her er kommisjonens president Ursula von der Leyen (midten) i samtaler med energikommissær Kadri Simson.
EU-kommisjonen foreslår et midlertidig pristak på gass. Her er kommisjonens president Ursula von der Leyen (midten) i samtaler med energikommissær Kadri Simson. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-kommisjonen foreslår et pristak på 275 euro per megawattime (MWh) på deler av gasshandelen på den europeiske gassbørsen fra 1. januar 2023.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til sammenligning lå gassprisen på 320 euro per MWh på sitt høyeste i slutten av august. Få dager senere var den nede i cirka 230 euro per MWh.

Det er denne typen voldsomme prissvingninger EU-kommisjonen vil til livs med sitt forslag, som ble lagt fram på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

– Dette er en siste liten-mekanisme for å hindre episoder med ekstraordinært høye priser, sier EUs energikommissær Kadri Simson.

Gjelder fra nyttår

Et utkast til forslaget har sirkulert i EU-kretser siden forrige uke.

Gassprisen har sunket betraktelig siden toppen i sommer og ligger i skrivende stund på rundt 160 euro per MWh.

– Men vi er fortsatt eksponert for ødeleggende prishopp, sier Simson.

Pristaket skal gjelde fra 1. januar 2023 og omfatter deler av gasshandelen som foregår på den nederlandske TTF-børsen. Prisen som settes her er styrende for gassprisen også i resten av Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

To vilkår

For at pristaket skal aktiveres, må to vilkår være oppfylt:

* For det første må den såkalte month-ahead-prisen på gass ligge over 275 euro per MWh i to uker.

* For det andre må TTF-gassprisen koste 58 euro mer enn flytende naturgass (LNG) på verdensmarkedet i samme periode.

Dersom begge vilkårene er møtt, aktiveres pristaket automatisk. På samme måte deaktiveres pristaket dersom vilkårene ikke lenger er oppfylt.

Kan gripe inn

Kommisjonen har også fullmakter til å gripe inn dersom pristaket svekker forsyningssikkerheten eller fører til en økning i gassetterspørselen.

Pristaket skal i første omgang vare i ett år.

Kommisjonens forslag skal nå til behandling i EU-rådet, som består av medlemslandene. EUs energiministre samles til krisemøte i Brussel allerede torsdag.

En rekke EU-land har i lang tid etterlyst et overordnet pristak på gass. Kommisjonen har på sin side understreket at pristaket som nå er lagt fram, ikke vil senke gassprisen generelt.