USAs og Kinas forsvarsministre møtes i Kambodsja

USAs forsvarsminister Lloyd Austin møtte sin kinesiske kollega Wei Fenghe i Kambodsja tirsdag. Foto: Andrew Vaughan / The Canadian Press via AP / NTB
USAs forsvarsminister Lloyd Austin møtte sin kinesiske kollega Wei Fenghe i Kambodsja tirsdag. Foto: Andrew Vaughan / The Canadian Press via AP / NTB Foto: NTB

USAs forsvarsminister Lloyd Austin møtte sin kinesiske kollega Wei Fenghe i Kambodsja tirsdag, mens partene forsøker å holde spenningen seg imellom i sjakk.

Møtet på sidelinjen av en konferanse med forsvarsministre i Siem Reap er det første mellom de to siden juni, før lederen for Representantens hus Nancy Pelosis besøk i Taiwan utløste raseri i Beijing.

Men Kina og USA har siden søkt å senke temperaturen med møter på høyt nivå.

14. november møttes Joe Biden og Xi Jinping i tre timer på Bali, de første personlige samtalene mellom dem siden de ble presidenter. Det ble fulgt av et møte mellom Xi og USAs visepresident Kamala Harris på et Asia-Stillehavstoppmøte i Bangkok.

Harris forsterket Bidens budskap om at «vi må opprettholde åpne kommunikasjonslinjer for å håndtere konkurransen mellom landene våre på en ansvarlig måte», sa en tjenestemann i Det hvite hus.

Kinesiske statsmedier siterte Xi, som fortalte Harris at møtet hans med Biden var «strategisk og konstruktivt og har viktig veiledende betydning for forholdet mellom Kina og USA i neste fase».

I august kunngjorde Taiwan planer om en rekordøkning av forsvarsbudsjettet etter at Kina gjennomførte militærøvelser som svar på Pelosis besøk i Taipei.