FNs sikkerhetsråd refser Nord-Koreas rakettest

Raketten skal være Nord Koreas seneste atomvåpenteknologi med en rekkevidde som kan nå hvor som helst i USA.
Raketten skal være Nord Koreas seneste atomvåpenteknologi med en rekkevidde som kan nå hvor som helst i USA. Foto: AP/NTB

FNs sikkerhetsråd kom mandag med krass kritikk mot Nord-Koreas nylige rakettoppskytning, men motstand fra Kina og Russland hindret en formell uttalelse.

Nord-Korea har igjennomførte fredag en test av en langdistanserakett. Raketten falt ned i havet rundt 200 kilometer fra Japans kystlinje.

Raketten syntes å være utstyrt med landets nyeste teknologi, og antas å ha en rekkevidde som potensielt kan nå USA. Rakettoppskytningen ble møtt med fordømmelse fra en rekke land, deriblant Norge.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un og hans datter inspiserte raketten før den ble skutt opp. Foto: AP
Nord-Koreas leder Kim Jong-un og hans datter inspiserte raketten før den ble skutt opp. Foto: AP

FNs sikkerhetsråd tok mandag opp saken, og alle landene med unntak av Kina og Russland fordømte rakettoppskytningen på det sterkeste.

– Dette representerer en alvorlig eskalering og utgjør en utvetydig trussel mot internasjonal fred og sikkerhet, heter det i en uttalelse fra FN-rådet. Russland og Kina undertegnet ikke uttalelsen, opplyser en diplomat til nyhetsbyrået AFP.

Nord-Korea har i år skutt opp flere raketter enn noensinne. Bare i november skal de ha skutt opp 30 rakettvåpen av forskjellig slag, alt fra interkontinentale, ballistiske raketter til våpen med kortere rekkevidde.

Kina og Russland har blitt beskyldt for å holde sin hånd over Nord-Korea. I mai la de to landene ned veto mot et amerikansk forslag om å stramme inn sanksjonene som et svar på de hyppige rakettoppskytningene.

Video: Dette er verdens mest brutale familiedynasti: