Tyskland og Frankrike lover hjelp til et presset Moldova

Moldova skal ikke bli latt i stikken, forsikret Tysklands utenriksminister, Annalena Baerbock på mandagens giverkonferanse i Paris.
Moldova skal ikke bli latt i stikken, forsikret Tysklands utenriksminister, Annalena Baerbock på mandagens giverkonferanse i Paris. Foto: Michel Euler / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

På en giverkonferanse mandag lovte Frankrike og Tyskland økonomisk bistand til Moldova for å hjelpe dem med å håndtere følgene av krigen i nabolandet Ukraina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi skal verken la Moldova ligge i kulde og mørke eller risikere en truende resesjon, sier Tysklands utenriksminister, Annalena Baerbock.

Hun deltok mandag på en giverkonferanse for Moldova i Paris, arrangert av Frankrike. Landet har tatt imot en stor strøm av ukrainske flyktninger, samtidig som de sliter med store økonomiske problemer.

Moldova er blant Europas fattigste land, en status som har blitt forverret i kjølvannet av krigen i nabolandet.

Vil samle inn penger

Baerbock lovte at Tyskland skal gi nær 340 millioner kroner i bistand, penger som primært skal sikre energiforsyningen i det som ligger an til å bli en tøff vinter.

Frankrikes president Emmanuel Macron sa at de er villige til å gi 1 milliard kroner. Ingen andre land har foreløpig kunngjort offentlig at de skal bistå.

Tidligere er det holdt giverkonferanser for Moldova i Berlin i april og i Romanias hovedstad Bucuresti i juli. Der ble det gitt til sammen 600 millioner euro – drøyt 6 milliarder kroner – i bistand til den tidligere sovjetrepublikken, som ligger mellom Romania og Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til neste år er det planlagt å holde en ny konferanse i Moldovas hovedstad Chisinau.

Sliter med høy prisvekst

I begynnelsen av Russlands krig i Ukraina strømmet hundretusener av flyktninger over grensen til det lille nabolandet med 2,6 millioner innbyggere. Fortsatt er det behov for hjelp til å ta vare på 90.000 ukrainere i landet.

Landet er også sterkt avhengig av russisk gass, men Russland har truet med leveringsstans. I likhet med resten av Europa opplever Moldova høy prisvekst, samtidig som krigen i Ukraina hemmer handelen mellom landene og truer sikkerheten.

I juni fikk Moldova kandidatstatus i EU, sammen med Ukraina.