Russland rammet av resesjon

Ikea er blant bedriftene som stanset virksomheten i Russland som følge av invasjonen i Ukraina. Her er fasaden på en butikk delvis malt over i St. Petersburg. Arkivfoto: AP / NTB
Ikea er blant bedriftene som stanset virksomheten i Russland som følge av invasjonen i Ukraina. Her er fasaden på en butikk delvis malt over i St. Petersburg. Arkivfoto: AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland er inne i en resesjon etter at landets brutto nasjonalprodukt har falt med 4 prosent to kvartal på rad, viser ferske anslag fra russiske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det første anslaget for tredje kvartal viser at BNP krympet med 4 prosent, viser tallene publisert av Rosstat onsdag. Nedgangen var like stor i andre kvartal.

Russlands økonomi rammes av omfattende vestlige sanksjoner som følge av invasjonen av nabolandet Ukraina.

BNP-fallet mellom juli og september ble imidlertid mindre enn ventet. Analytikere hadde spådd en nedgang på 4,5 prosent.

Fallet var drevet av et ras på 22,6 prosent i grossistleddet og 9,1 prosent i detaljhandelen. På den andre siden økte byggesektoren med 6,7 prosent og jordbrukssektoren med 6,2 prosent, ifølge Rosstat.

IMF og Verdensbanken anslår et fall i BNP

En resesjon kjennetegnes vanligvis av at BNP krymper to kvartaler på rad. Sist gang Russland opplevde teknisk resesjon, var i slutten av 2020 og tidlig i 2021 da verden var herjet av koronapandemien.

Den russiske økonomien gjorde det godt i starten av 2022, med en økning på 3,5 prosent i første kvartal.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men invasjonen i februar førte til en rekke sanksjoner fra Vesten. Restriksjoner på eksport og import, mangel på arbeidskraft og problemer med levering av reservedeler har tynget den russiske økonomien.

Tidligere i november spådde sentralbanken at BNP vil krympe med 3,5 prosent i år. IMF og Verdensbanken anslår et fall i BNP på henholdsvis 3,4 prosent og 4,5 prosent i år.