Frykt for at pilotmangel vil føre til fare for sikkerheten i Sverige

En SK 60 jet fra det svenske luftvåpenet. Pilotmangel gjør at svenskene nå frykter for sikkerheten.
En SK 60 jet fra det svenske luftvåpenet. Pilotmangel gjør at svenskene nå frykter for sikkerheten. Foto: Sandor Ujvari / MTI / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stadig flere jagerpiloter fra det svenske luftforsvaret tar permisjon fra jobben. Det har skapt frykt for at pilotmangel kan sette Sveriges sikkerhet i fare.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor vår ba rundt 30 jagerflygere om permisjon fra september i år. To har returnert til luftforsvaret, men på samme tid har ytterligere rundt 20 piloter bedt om studiepermisjon fra det svenske forsvaret, melder Sveriges Radio Ekot.

Bakgrunnen er misnøye med lønn, arbeidsvilkår og en ny pensjonsavtale.

Riksdagens granskningstjeneste har sett på jagerpilotenes lønnsnivå. De fant ut at jagerflygerne har over 20.000 kroner mindre i månedslønn enn blant annet pilotene ved kystverket og kystvakten.

Saken har skapt bekymring for om pilotmangel kan sette Sveriges sikkerhet i fare. Riksdagsmedlem Mikael Oscarsson (KD), som bestilte undersøkelsen fra granskningstjenesten, vil nå innkalle luftforsvaret til forsvarskomiteen.

– Gitt at det er krig i Europa og at vi må få flere piloter, ikke færre, føles det presserende å få en oppdatering på hvordan luftforsvaret har tenkt å løse dette, sier Oscarsson til den svenske radiokanalen.