Minst seks drept og 81 såret i bombeangrep i Istanbul: – Lukter av terror

En video lagt ut i sosiale medier viser flammer som slår opp og et høyt smell, noe som fikk fotgjengere til å snu og løpe vekk i panikk.
En video lagt ut i sosiale medier viser flammer som slår opp og et høyt smell, noe som fikk fotgjengere til å snu og løpe vekk i panikk. Foto: Can Ozer / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst seks ble drept og 81 ble såret da en bombe gikk av ved Taksimplassen i Istanbul søndag. Myndighetene kaller det et terrorangrep og sier en kvinne sto bak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksplosjonen skjedde 16.20, lokal tid (14.20 norsk tid), ifølge byens guvernør Ali Yerlikaya.

– Dette var et grusomt angrep, og gjerningspersonene vil bli straffet, sa president Recep Tayyip Erdogan til journalister kort tid etter. Han var da få timer unna avreise til neste ukes G20-toppmøte på Bali i Indonesia.

Fire mennesker døde på stedet og to på sykehuset, la presidenten til.

Erdogan sa ikke noe om hvem som kan stå bak angrepet, men sa det hadde en «lukt av terror», uten å slå det fast eller gi ytterligere detaljer.

– En storstilt etterforskning pågår, la han til.

Jobber med å finne kvinnen

Noen timer senere sa Tyrkias visepresident Fuat Oktay at en kvinne gjennomførte angrepet.

– Eksplosjonen skjedde som følge av at en gjerningsperson, en kvinne, detonerte en bombe. Vi mener det er en terrorhandling, sa Oktay ifølge avisen Cumhuriyet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han la til at 81 personer er såret, hvorav tilstanden til to er kritisk.

Avisene Sondakika og Sabah skriver at eksplosjonen ble filmet av et overvåkingskamera, og at en kvinne la igjen en bag på stedet noen få minutter før bomben gikk av. Tyrkias justisminister Bekir Bozdağ opplyser søndag kveld til TV-kanalen A Haber at kvinnen satt på en benk i 45 minutter før hun reiste seg, la fra seg bagen og forlot området.

– Vi gjør nå alt vi kan for å finne ut hvem hun er og hvor hun er, understreket han.

– Står sammen med Tyrkia

Reaksjonene fra omverden har ikke latt vente på seg og flere toppledere og politikere har uttrykt sin støtte til Tyrkia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sjokkerende bilder fra Istanbul. Mine tanker og dypeste kondolanser går til alle de berørte og det tyrkiske folket. Nato står i solidaritet med vår allierte Tyrkia, skriver Natos generalsekretær Jens Stoltenberg på Twitter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier hun er forferdet over angrepet i Istanbul.

– Våre tanker går til ofrene og pårørende. Norge står sammen med Tyrkia i denne vanskelige tiden, skriver hun på Twitter.

– Fortsatt uavklart og uoversiktlig

Norsk UD sier de foreløpig ikke har indikasjoner på at nordmenn er rammet.

– Utenriksdepartementet er i kontakt med vår ambassade i Ankara for å undersøke om nordmenn er rammet av eksplosjonen i Istanbul. Situasjonen er fortsatt uavklart og uoversiktlig, men vi har foreløpig ingen indikasjoner på at nordmenn er rammet, skriver kommunikasjonsrådgiver Ragnhild H. Simenstad i en epost til NTB.

Hun legger til at ambassaden følger situasjonen og er i kontakt med lokale myndigheter for å innhente informasjon.

– Utenriksdepartementet anbefaler norske borgere i Istanbul å følge de lokale myndighetens anbefalinger, unngå store folkemengder og utvise årvåkenhet, skriver Simenstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Folk løp i panikk

Store styrker fra tyrkiske nødetater ble sendt til stedet og evakuerte området av frykt for flere bomber. Skoddene ble dratt for i butikkene og gater ble stengt. En video lagt ut i sosiale medier viser flammer som slår opp og et høyt smell, noe som fikk fotgjengere til å snu og løpe vekk i panikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge vitneforklaringer til tyrkiske medier var smellet enormt og ble hørt i flere bydeler. Andre videoer viste ambulanser, brannbiler og politi på stedet.

Tyrkias tilsynsmyndighet for mediene har innført midlertidige restriksjoner på rapportering om bomben, et grep som forbyr bruk av nærbilder og bilder av eksplosjonen. Blant annet er tilgangen til Twitter blitt begrenset.

Det har blitt innført lignende forbud ved angrep og ulykker i landet tidligere.

På historisk grunn

Eksplosjonen fant sted i gågaten Istiklal nær Taksimplassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Taksimplassen har vært skueplass for en rekke viktige hendelser i løpet av den tyrkiske republikkens snart 100 år lange historie, blant annet i 1977 da høyreekstremister åpnet ild og drepte 37 deltakere i et 1. mai-tog.

I 2013 var plassen preget av massedemonstrasjoner mot regjeringen, og tyrkiske sikkerhetsstyrker slår fra tid til annen ned på forsøk mot å demonstrere der.

I 2016 var det annet stort bombeangrep i Istanbul som kostet 38 personer livet, blant dem 30 politifolk. Det skjedde i forbindelse med en fotballkamp mellom storlagene Besiktas og Bursaspor. Kurdistans frihetsfalker (TAK), en utbrytergruppe fra PKK, tok da på seg ansvaret.