Kraftig eksplosjon nær Taksim-plassen i Istanbul

Eksplosjonen fant sted i gågaten Istiklal nær Taksimplassen, og et stort antall ambulanser og andre utrykningskjøretøy kan sees i området. Årsaken er fortsatt ukjent.
Eksplosjonen fant sted i gågaten Istiklal nær Taksimplassen, og et stort antall ambulanser og andre utrykningskjøretøy kan sees i området. Årsaken er fortsatt ukjent. Foto: Francisco Seco / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har vært en kraftig eksplosjon ved Taksimplassen i Istanbul i Tyrkia. President Recep Tayyip Erdogan sier seks er drept og 53 er såret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Byens guvernør Ali Yerlikaya opplyser på Twitter at eksplosjonen skjedde 16.20, lokal tid søndag (14.20 norsk tid).

– Eksplosjonen var et forrædersk angrep og gjerningsmennene vil bli straffet, sa Erdogan til journalister kort tid før han dro til G-20-toppmøtet i Indonesia søndag.

Fire mennesker døde på stedet og to på sykehuset, la presidenten til.

Ifølge ubekreftede meldinger kan det ha vært snakk om et selvmordsangrep, men dette er ikke bekreftet.

Folk løp i panikk

Store styrker fra tyrkisk politi er på stedet og har evakuert området av frykt for flere bomber. En video som er lagt ut i sosiale medier viser flammer som slår opp og et høyt smell, noe som fikk fotgjengere til å snu og løpe vekk i panikk.

Andre viser ambulanser, brannbiler og politi på stedet. I sosiale medier fortelles det at skoddene dras for i butikkene og at gater stenges.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkias tilsynsmyndighet for mediene har innført midlertidige restriksjoner på rapportering om eksplosjonen, et grep som forbyr bruk av nærbilder og bilder av eksplosjonen. Det har blitt innført lignende forbud ved angrep og ulykker i landet tidligere.

På historisk grunn

Eksplosjonen fant sted i gågaten Istiklal nær Taksimplassen, og et stort antall ambulanser og andre utrykningskjøretøy kan sees i området.

Taksimplassen har vært skueplass for en rekke viktige hendelser i løpet av den tyrkiske republikkens snart 100 år lange historie, blant annet i 1977 da høyreekstremister åpnet ild og drepte 37 deltakere i et 1. mai-tog.

I 2013 var plassen preget av massedemonstrasjoner mot regjeringen, og tyrkiske sikkerhetsstyrker slår fra tid til annen ned på forsøk mot å demonstrere der.