USA fordømmer Netanyahu-alliert

Den høyreekstreme israelske politikeren Itamar Ben-Gvir er blitt sterkt fordømt av USA for nylig å ha vært til stede på en minneseremoni for den jødiske ekstremisten Meir Kahane. Foto: Maya Alleruzzo / AP / NTB
Den høyreekstreme israelske politikeren Itamar Ben-Gvir er blitt sterkt fordømt av USA for nylig å ha vært til stede på en minneseremoni for den jødiske ekstremisten Meir Kahane. Foto: Maya Alleruzzo / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA fordømmer at en alliert av Israels påtroppende statsminister Benjamin Netanyahu var til stede ved en seremoni for en jødisk ekstremist.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å feire minnet til en terrororganisasjon er avskyelig. Det fins ingen andre ord, sier talsmann for utenriksdepartementet Ned Price og uttrykker bekymring for retorikken som er blitt vanlig blant høyreekstremister i Israel.

Det som vekket harme i Washington, var at Itamar Ben-Gvir, som trolig blir med i Netanyahus koalisjon, var til stede ved en minneseremoni for partiet Kahane Chai og partiets stifter, Meir Kahane, som ble drept i 1990.

Under seremonien i Jerusalem sa Ben-Gvir, ifølge israelsk presse, at det viktigste kjennetegnet ved Meir Kahane var «hans kjærlighet til Israel, uten kompromisser eller andre hensyn».

Ben-Gvir er en ideologisk beundrer av Meir Kahane, hvis parti Kach ble forbudt etter drapet på 29 palestinere i Hebron som et av partiets medlemmer sto bak. USA satte Kachs etterfølgerparti Kahane Chai på sin terrorliste i 1997.

Ben-Gvir, som inntil nylig hadde et bilde av drapsmannen i Hebron på veggen hjemme og er kjent for sterkt antiarabiske holdninger, ligger an til å få plass i den kommende regjeringen til Netanyahu.