Amerikansk etterretning: Russland planlegger trolig test av atomdrevne «Poseidon»

En russisk atomubåt seiler under Storebæltsbroen mellom Nyborg på Fyn og Halsskov på Sjælland i Danmark. Bildet er tatt i 2017.
En russisk atomubåt seiler under Storebæltsbroen mellom Nyborg på Fyn og Halsskov på Sjælland i Danmark. Bildet er tatt i 2017. Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA hevder å se tegn til at den russiske marinen planlegger test av den atomdrevne undervannstorpedoen «Poseidon», og det vil trolig skje i løpet av kort tid. De understreker at de ikke tror de har tenkt å detonere atomvåpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske tjenestemenn forteller til CNN at de har observert aktivitet som tyder på at den russiske flåten kan være i gang med en storstilt våpentest. De skal blant annet ha observert spesialubåten Belgorod, som sies å kunne bære våpenet «Poseidon».

Den kjernefysiske torpedoen, som har sitt navn fra havets hersker, skapte oppsikt tidligere i år, da det russiske nyhetsankeret Dmitrij Kiseljov gikk på direkten og sa at våpenet var i stand til å drukne hele Storbritannia i en «radioaktiv tsunami».

Kan «ødelegge fiendens kyst»

Det er stort hemmelighold rundt det russiske våpenet, og mesteparten av kunnskapen verden har om «Poseidon» stammer fra informasjon som ble lekket i 2015 og i 2018.

Ifølge de lekkede dokumentene er målet med torpedoen å «ødelegge fiendens kyst, og å forårsake uakseptabel og ugjenopprettelig skade på landets territorium ved å sende en radioaktiv tidevannsbølge inn over landet».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske tjenestemenn frykter at Russland planlegger en test av «Poseidon» nå. Forrige uke ble en rekke fartøy observert i det de forlot Nordishavet, uten å ha gjennomført en test, trolig som følge av tekniske problemer.

– Dette er trolig et av symptomene på hvor ille det står til i Russland militært nå, kombinert med at de sender uerfarne unge menn ut i krig. Russlands militære industri sliter, sier en tjenestemann til CNN.

Slik demonstrerte Kiseljov hvordan «Poseidon» vil kunne begrave Storbritannia under en radioaktiv tidevannsbølge. Foto: Skjermdump Kanal 1
Slik demonstrerte Kiseljov hvordan «Poseidon» vil kunne begrave Storbritannia under en radioaktiv tidevannsbølge. Foto: Skjermdump Kanal 1

Jobber mot klokka

Amerikansk etterretning mistenker at Russland vil gi testen et nytt forsøk, men de begynner å få dårlig tid. Havområdet vil nemlig snart fryse over, og da vil ikke en slik test være mulig å gjennomføre.

USA har plassert russisk aktivitet øverst på sin prioriteringsliste over hva de overvåker. De er spesielt var på aktivitet som innbefatter landets atomvåpen, hvor våpenet «Poseidon» er blant de som blir fotfulgt.

De understreker at de ikke tror at testen innbefatter å faktisk detonere et atomvåpen, da dette er for risikabelt med tanke på radioaktivitet.