USA kastes ut i valgkaos – det blir omkamp i Georgia

Tidligere president Donald Trump hadde en mørk kveld i mellomvalget, selv om hans parti kan ha sikret seg kontroll over Kongressen.
Tidligere president Donald Trump hadde en mørk kveld i mellomvalget, selv om hans parti kan ha sikret seg kontroll over Kongressen. Foto: Michael Conroy / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det blir ikke en vinner i det svært jevne senatsvalget i Georgia. Det holdes en andre valgrunde i desember.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det melder CNN og NBC.

Dermed kan det hende at amerikanerne må vente i flere uker før det blir en vinner av senatsvalget. Det er svært jevnt, og Republikanerne trenger seier i to av de tre vippestatene som ikke er avgjort. Georgia er en av dem.

Republikaneren Herschel Walker, som er støttet av Donald Trump, har vært svært omstridt i valgkampen. Han stilte mot den sittende demokraten Raphael Warnock.

Ingen av dem kom over 50 prosent, ettersom uavhengige Chase Oliver kapret en andel av stemmene. Warnock er foran, men når ikke 50 prosent, og dermed blir det omkamp mellom ham og Walker.

Kan bli intens valgkamp

Delstaten er en av de viktige vippestatene. Demokratene har dette setet i dag og må trolig holde det for å sikre seg flertall i Senatet. I de to andre vippestatene – Nevada og Arizona – leder Republikanerne foreløpig i Nevada.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis de vinner der, men taper Arizona må de sette alle kluter til for å vinne omkampen i Georgia.

Også i 2020 måtte amerikanerne vente til valgene i Georgia var unnagjort i januar for å avklare hvem som sikret seg kontroll over Senatet.

Da stakk Warnock av med seieren i ett av de to valgene. Denne gangen utfordres han av en svært kontroversiell kandidat. I likhet med Warnock er Walker svart, noe som bidrar til å trekke stemmer i sørstaten.

Walker er imidlertid en skandalisert kandidat. Han er i valgkampen møtt med anklager om vold, psykiske problemer, og at han betalte minst to kvinner for å ta abort – noe han nekter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Republikanerne har måttet skyte inn 60 millioner dollar (drøyt 620 millioner kroner) for å kjøpe inn TV-reklame til Walkers fordel.

Trumps lærebok

Samtidig har de ifølge amerikanske medier brukt en strategi rett ut fra Donald Trumps lærebok: I stedet for å legge seg flat, har Walker nektet og i stedet svart med angrep på motkandidaten. Ved enhver anledning har han klistret Warnock til president Joe Biden, som sliter i motvind i Georgia, en stat han vant med knappest mulig margin i presidentvalget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump har på sin side holdt seg unna Georgia, tross at Walker er hans håndplukkede kandidat. Ekspresidenten er heller ikke særlig populær i delstaten, som han la betydelig press på i forsøket på å få omgjort Bidens valgseier i 2020.

Nå ligger det an til en intens og betent valgkamp i Georgia fram til omkampen i desember. Begge partier vil trolig spytte inn store summer i den valgkampen, ettersom en seier der kan gi kontroll over Senatet.