Full evakuering av Kyiv hvis elnettet blir helt ødelagt

Kyivs ordfører Vitalij Klitsjko varsler planlagte strømbrudd i byen i tiden framover som følge av russiske angrep på infrastrukturen. Foto: Nariman El-Mofty / AP / NTB
Kyivs ordfører Vitalij Klitsjko varsler planlagte strømbrudd i byen i tiden framover som følge av russiske angrep på infrastrukturen. Foto: Nariman El-Mofty / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er planlagt full evakuering av Kyivs 3 millioner innbyggere dersom russerne lykkes i å ødelegge elnettet helt med sin bombing.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er sikkerhetssjefen i Kyiv, Roman Tkatsjuk, som sier dette til New York Times.

I løpet av søndag innføres planlagte kutt i strømforsyningen i sju regioner, inkludert Kyiv og Kharkiv, for å avlaste elnettet, som er skjørt etter de vedvarende russiske angrepene.

Lørdag varslet Kyivs ordfører Vitalij Klitsjko at det kan bli strømbrudd og kutt i vannforsyningen og oppvarmingen i byen som følge av de russiske angrepene.

Han ba byens befolkning om å spare på forsyningene og vurdere å reise fra byen en periode. Men han sa at myndighetene gjør sitt beste for å unngå en slik situasjon.

– Men vi må være åpne. Våre fiender gjør alt de kan for at byen skal bli uten oppvarming, uten strøm. Kort sagt for at vi alle skal dø, sa han lørdag kveld.

Myndighetene forsøker å stabilisere elnettet ved å gjennomføre planlagte strømbrudd i noen timer i rullerede deler av byen, og det er opprettet et tusentall varmestuer i tilfelle det sentrale oppvarmingsanlegget slutter å fungere.

Klitsjko anklaget Russlands president for å forsøke å ødelegge Ukraina som nasjon.

– Putin trenger ikke oss ukrainere. Han trenger regionen. Han trenger et Ukraina uten oss, sa Klitsjko.