Nye varmerekorder i Europa i forkant av klimatoppmøte

I Biarritz sørvest i Frankrike var det fortsatt badevær i forrige uke.
I Biarritz sørvest i Frankrike var det fortsatt badevær i forrige uke. Foto: Bob Edme / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Varmerekorder er igjen blitt slått en rekke steder i Europa, i kjølvannet av den ekstreme heten og tørken i sommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny historisk varmebølge har skyllet innover deler av kontinentet, samtidig som land over hele verden har forberedt seg på et nytt klimatoppmøte i Egypt.

I Frankrike var gjennomsnittstemperaturen i oktober den høyeste som noen gang er målt, ifølge France 24. Den forrige rekorden fra 2001 ble slått med solid margin.

Spanske rekordmåneder

Samme type oktober-rekord ble satt i Spania, melder eltiempo.se . I Spania har store deler av året vært historisk varmt, og også i juli og mai var gjennomsnittstemperaturene her rekordhøye.

– Det er ingen tvil om at dette er ekstremt, sier klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt.

– Mitt inntrykk er at det har vært mer eller mindre kontinuerlig varmt hele sommeren og langt utover høsten, legger han til.

– Store endringer

Ifølge Hygen føyer varmerekordene seg inn i et mønster i tråd med endringene i klimaet. Han kaller utviklingen bekymringsfull.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg synes vi må ta dette på største alvor, at vi ser store endringer i værsystemene som treffer kontinentet vårt.

Hygen mener tidspunktet for den siste varmebølgen er med på å understreke viktigheten av det internasjonale samarbeidet for å kutte de globale utslippene av klimagasser.

Klimatoppmøtet i Egypt begynner søndag og varer i to uker. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og en rekke andre stats- og regjeringssjefer skal delta i den første fasen av konferansen.

Tropenatt i Østerrike

Også i Norge har høsten vært uvanlig. Lista fyr i Farsund tangerte rekorden for høyeste gjennomsnittstemperatur målt i oktober, ifølge Meteorologisk institutt. Temperaturen ved fyret lå i snitt på 11,7 grader.

Og i Østerrike var det tropenatt for en uke siden , da temperaturen holdt seg over 20 grader hele natten. Dette var den varmeste oktobernatten registrert i Østerrike noensinne.

I sommer var gjennomsnittstemperaturen i Europa den høyeste som noen gang er registrert. Samtidig var deler av kontinentet rammet av ekstrem tørke.