Nord-Korea avfyrer igjen raketter

To amerikanske bombefly av typen B-1B deltok lørdag i en fellesøvelse med det sørkoreanske luftvåpenet over Sør-Korea. Bildet er fra juni 2017.
To amerikanske bombefly av typen B-1B deltok lørdag i en fellesøvelse med det sørkoreanske luftvåpenet over Sør-Korea. Bildet er fra juni 2017. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea avfyrte lørdag fire kortdistanseraketter mot sjøen, opplyser Sør-Koreas militære.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sørkoreanske militæret registrerte at de fire rakettene ble skutt opp lørdag formiddag i retning Gulehavet, vest for den koreanske halvøya.

Rakettene fløy rundt 130 kilometer i en høyde av 20 kilometer før de traff vannet, og farten var fem ganger lydens hastighet, ifølge Sør-Koreas generalstab.

Oppskytningene er de siste i en serie, nesten daglige, rakettoppskytinger i Nord-Korea den siste tiden. Bare den siste uka er det skutt opp 25 raketter, inkludert et interkontinentalt ballistisk missil og en rakett som falt ned nær Sør-Koreas territorialfarvann for første gang siden Korea-krigens slutt i 1953.

Stor militærøvelse

Rakettestingen antas delvis å være et svar på den store militærøvelsen som sørkoreanske og amerikanske styrker for tiden holder. USA har sendt to supersoniske langtrekkende bombefly av typen B-1B til øvelsen, som avsluttes lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Øvelsen Vigilant Storm startet mandag og skulle ha blitt avsluttet fredag, men er forlenget med én dag. Dette er den største luftforsvarsøvelsen som de to landene har holdt sammen. Flere hundre sørkoreanske og amerikanske fly deltar.

De to landene har advart om at de mange rakettestene som Nord-Korea har gjennomført i det siste, kan ende med at landet også gjennomfører en atomtest.

Fredag sendte Sør-Korea opp flere jagerfly som svar på det landet kalte mobilisering av 180 nordkoreanske krigsfly.

Rasende reaksjon

Øvelser som Vigilant Storm har lenge skapt sinne i Pyongyang, som anser dem som øvelser på invasjon.

– Vigilant Storm er en aggressiv og provokativ militærøvelse som retter seg mot Nord-Korea, og USA og Sør-Korea kan risikere å måtte betale den grusomste kostnaden i historien hvis de fortsetter, har Pyongyang uttalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spenningen på den koreanske halvøya var på agendaen i FNs sikkerhetsråd igjen fredag, men de 15 medlemmene lyktes ikke i å bli enige om en reaksjon. Det er særlig Kina som står ved Nord-Koreas side.

USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield avviste Nord-Koreas kritikk av øvelsen og sa den ikke var en trussel mot noen andre land.