Thunberg: Klimatoppmøtet er meningsløst

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg vil ikke delta på neste ukes klimatoppmøte i Sharm el-Sheikh og viser til at det er knyttet stor risiko til å demonstrere i Egypt.
Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg vil ikke delta på neste ukes klimatoppmøte i Sharm el-Sheikh og viser til at det er knyttet stor risiko til å demonstrere i Egypt. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg vil ikke delta på neste ukes toppmøte i Sharm el-Sheikh i Egypt og kaller det meningsløst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det blir knapt mulig å protestere, sier Thunberg.

Menneskerettighetsorganisasjoner og deler av klimabevegelsen er kritiske mot valget av Egypt som vertsnasjon for klimatoppmøtet, der hærsjefen Abdel Fattah al-Sisi grep makten i et militærkupp i 2013.

Landet har nå rundt 60.000 politiske fanger, demonstrasjoner er forbudt, og regimet har strammet grepet ytterligere for å forhindre protester når verdens ledere ankommer Sharm el-Sheikh på Sinaihalvøya.

Stor risiko

Thunberg påpeker at det vil medføre svært stor risiko å demonstrere i Egypt, både for tilreisende og lokale aktivister.

– Og når folk deretter reiser derfra, og medienes oppmerksomhet daler, så vil de lokale aktivistene trolig være i fare, sier hun.

– Men det er en vanskelig avveining ettersom det trengs stort trykk fra utsiden for at disse klimaforhandlingene skal gå framover, legger Thunberg til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Holdes på avstand

Regimet i Egypt lover at tilreisende aktivister skal få anledning til å demonstrere under klimatoppmøtet, men bare i utkanten av Sharm el-Sheikh og på behørig avstand fra klimatoppmøtets deltakere.

Egypt-kjenneren Hussein Baoumi, som er tilknyttet Amnesty Internationals kontor i Brussel, er blant dem som er kritiske til beslutningen om å legge klimatoppmøtet til Sharm el-Sheikh.

– Byen ligger svært langt unna andre byer og er et ekstremt kontrollert sted. Sharm el-Sheikh representerer faktisk på alle vis det egyptiske regimets ultimate drøm. Det er et inngjerdet samfunn, totalt overvåket av myndighetene, der kun noen få utvalgte egyptere har adgang, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Totalt overvåket

COP27 kommer ifølge Baoumi til å være det mest overvåkede klimatoppmøtet i historien.

– Det er kameraer over alt, og myndighetene kommer til å overvåke alle deltakere. Det kan føre til at utenlandske besøkende blir utsatt for risiko, men i enda større grad egyptere som kommer i kontakt med dem. Dem kan den egyptiske sikkerhetstjenesten identifisere og pågripe, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Og selv om de ikke blir pågrepet under COP27, så kan de pågripes etterpå når de besøkende og deres kameraer har forsvunnet fra Sharm el-Sheikh, sier Baoumi.

Ikke uvanlig

Det er ikke uvanlig å sørge for god avstand mellom deltakere og demonstranter under slike toppmøter, påpeker Mattias Wahlström, som er dosent i sosiologi ved universitetet i Göteborg.

G7- og G8-toppmøter holdes ofte på små og vanskelig tilgjengelige steder, noe som var tilfelle både i Skottland og Canada, sier han.

– Men til forskjell fra andre steder der toppmøter holdes, er det i Sharm el-Sheikh et spørsmål om det fins et lokalt sivilsamfunn som er involvert i disse spørsmålene. Og speiler de i så fall de grupper av mennesker som kritisk engasjerer seg, eller er det snarere statlig sanksjonerte grupper vi kommer til å få se, sier Wahlström.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Grønnvasking

Gretha Thunberg, som tidligere har anklaget verdens ledere for å drive såkalt grønnvasking, har små forhåpninger knyttet til utfallet av møtet i Egypt.

– Man blir sikkert enige om små symbolaspekter, som man senere trolig ikke kommer til å leve opp til. Det har jo skjedd tidligere. Dersom man i stedet ser på hva som trengs, så kommer det ikke til å skje noe meningsfullt, sier 19-åringen.