Millionerstatning til de frikjente for Malcolm X-drapet

De to mennene som først ble dømt, og siden frifunnet, for drapet på Malcolm X blir tilkjent en erstatning som tilsvarer over 372 millioner kroner. Her er Malcolm X i 1963. Foto: AP / NTB
De to mennene som først ble dømt, og siden frifunnet, for drapet på Malcolm X blir tilkjent en erstatning som tilsvarer over 372 millioner kroner. Her er Malcolm X i 1963. Foto: AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

De to mennene som først ble dømt, og siden frifunnet, for drapet på Malcolm X blir tilkjent en erstatning som tilsvarer over 372 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Erstatningen skal utbetales av byen og delstaten New York, bekreftet mennenes advokat søndag kveld.

– Tragedien rundt drapet på Malcolm X kjentes over hele verden, og ble forsterket av at den førte til domfellelse og fengsling av to uskyldige, unge, svarte menn i USA, sier advokat David Shanies i en epost til AFP.

De to mennene, Muhammad Aziz og Khalil Islam, tilbrakte begge over 20 år i fengsel for drapet på menneskerettsaktivisten Malcolm X i 1965. De ble begge løslatt på midten av 1980-tallet, men drapsdommene mot dem ble ikke tilsidesatt før i fjor.

Pengene skal fordeles mellom den nå 84 år gamle Aziz og familien til avdøde Islam.

En tredje mann, Mujahid Abdul Halim, tilsto drapet på Malcolm X og sa under rettssaken mot de to andre at de var uskyldige. Halim ble løslatt i 2010.