Opprørere tar kontroll over to byer i Øst-Kongo

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opprørere har tatt kontroll over ytterligere to byer i Øst-Kongo og har dermed doblet arealet de har kontroll over.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opprørerne i M23-bevegelsen tok kontroll over Kiwanja og Rutshuru i nærheten av grensa til Rwanda etter harde kamper med kongolesiske regjeringsstyrker lørdag.

Som følge av utviklingen fikk Rwandas ambassadør i Kongo ordre om å forlate landet innen 48 timer. Kongo har gjentatte ganger anklaget Rwanda for å støtte opprørerne, noe Rwanda nekter for.

Kampene mellom M23 og regjeringsstyrkene startet tidlig lørdag i Kiwanja, 70 kilometer fra regionshovedstaden Goma.

FNs fredsbevarende styrker i Kongo, MONUSCO, fordømmer M23s framferd og advarer dem mot å angripe FNs baser. Fire FN-soldater ble lettere såret i Kiwanja.

M23 dukket først opp for ti år siden da de tok kontroll over Goma, den største byen i Øst-Kongo som ligger rett på grensa til Rwanda. Som følge av en fredsavtale ble mange M23-krigere integrert i regjeringsstyrkene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I november i fjor beskyldte M23 regjeringen for ikke å innfri løftene fra fredsavtalen, og i juni tok de kontroll over byen Bunagana på grensa til Uganda. Nesten 200.000 mennesker er drevet på flukt fra kampene det siste året, og den siste uka ble ytterligere 40.000 tvunget til å flykte.

M23 har vært et stridens tema mellom Kongo og Rwanda. Mange av bevegelsens krigere er kongolesiske etniske tutsier, samme etniske gruppe som Rwandas president. i august sa FN-eksperter at de hadde solide bevis for at rwandiske soldater opptrådte sammen med M23.