Ukrainere bosatt i Russland er livredde for å bli tvunget til å drepe sitt eget folk

Russiske rekrutter under en militærtrening ved et skytefelt i Krasnodar-regionen i Sør-Russland, 21. oktober 2022. Siden Russlands president Vladimir Putin annonserte mobilisering 21. september har uavhengige medier, menneskerettighetsaktivister og flyktninger malt et dystert bilde av en tilfeldig, kaotisk og etnisk partisk innsats for å samle så mange menn som mulig og presse dem raskt til fronten, uavhengig av ferdigheter eller trening. (AP Photo/File)
Russiske rekrutter under en militærtrening ved et skytefelt i Krasnodar-regionen i Sør-Russland, 21. oktober 2022. Siden Russlands president Vladimir Putin annonserte mobilisering 21. september har uavhengige medier, menneskerettighetsaktivister og flyktninger malt et dystert bilde av en tilfeldig, kaotisk og etnisk partisk innsats for å samle så mange menn som mulig og presse dem raskt til fronten, uavhengig av ferdigheter eller trening. (AP Photo/File) Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Putins angrepskrig har satt tusenvis av ukrainere bosatt i Russland i en umulig situasjon. Nå risikerer de å bli sendt til Ukraina for å drepe sine landsmenn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Russerne ønsker å sende meg for å kjempe mot ukrainere, mitt eget folk. Jeg vil ikke skyte på dem.

Det forteller Ivan til Kyiv Independent.

Kan bety den visse død

Han er en av mange tusen ukrainske menn som nå er i faresonen. Blant de mobiliserte er ukrainere som mottok russiske pass etter Russlands invasjon av Donbas og Krim i 2014. Andre er blitt russiske gisler i okkuoerte områder som Kherson, Mariupol og deler av Luhansk.

Dette er menn i krigsdyktig alder som enten ble tvunget til å ta russisk statsborgerskap, eller gjorde det frivillig. Putin har hevet aldersgrensen for hvem som kan mobiliseres.

Nå står de overfor sitt livs valg. Skal de la seg tvangsmobilisere, og risikere livet på slagmarken mot ukrainere, eller skal de gå i dekning og risikere lange fengselsstraffer.

Å bli sendt inn i fronten mot en ukrainsk hær rustet til tennene med moderne vestlige våpen kan bety den visse død. Flere militære eksperter har advart mot at utrente og uerfarne rekrutter vil kunne ende opp som kanonføde. De levnes få sjanser til å overleve.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvis jeg blir mobilisert vil jeg skyte russere og overgi meg

President Vladimir Putin avbildet under et besøk til et russisk militært treningssenter i Rjazan oblast i Russland. Foto: Sputnik/Kreml/Reuters/NTB
President Vladimir Putin avbildet under et besøk til et russisk militært treningssenter i Rjazan oblast i Russland. Foto: Sputnik/Kreml/Reuters/NTB

En av dem som nå må ta valget, som enten kan bety liv eller død, er Ivan. Han er anonymisert av frykt for represalier. I 2021 flyktet han fra russisk-okkuperte Donetsk. Nå er han russisk statsborger bosatt i Novosibirsk i Sibir, flere tusen kilometer fra frontlinjene i sitt tidligere hjemland Ukraina.

Hittil har han sluppet unna Putins tvangsmobilisering av nærmere 300.000 menn. Men nå brenner det under føttene på ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvis jeg blir mobilisert vil jeg skyte russere og overgi meg til ukrainske styrker, forteller Ivan til Kyiv Independent.

Etterretning: Nærmere 70.000 russiske soldater drept

Flere av de mobiliserte skal ha blitt sendt til fronten uten nødvendig trening. Utstyret skal være dårlig og mangelfullt, og flere soldater skal knapt ha løsnet skudd før de ble sendt i skyttergravene.

Nå står de overfor en ukrainsk hær som ifølge ukrainsk etterretning allerede har tatt livet av nærmere 70.000 russiske soldater, og såret tre ganger så mange. Medier har rapportert om nymobiliserte soldater er drept eller tatt til fange. Andre har desertert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg vil overgi meg til de ukrainske styrkene. Og jeg ønsker ikke å bli utvekslet til Russland hvis jeg blir tatt som krigsfange, sier Ivan.

På feil side av frontlinjen - prøver å gjemme seg

I flere av de russiskokkuperte oblastene kommer det meldinger om at befolkningen blir bedt om å melde seg til tjeneste for den russiske hæren. Dette er innbyggere som hele sitt liv har levd som ukrainere, og som etter at krigen brøt ut plutselig befant seg på feil side av frontlinjen.

Nå lever mange i frykt for å bli presset til å trekke i uniform og rette sine våpen mot ukrainske styrker. Noen ar gått i dekning i lang tid for å unngå kontakt med russisk militære.

Tvangsmobilisering av mennesker fra okkuperte områder er i strid med Genève-konvensjonene, som Russland har undertegnet.