Åpen for alle - alltid

Russland hevder britene hjalp Ukraina med angrep på Krim – kaller det massivt angrep

Den russiske Svartehavsflåten var blant Putins stoltheter. Her er flåten avbildet utenfor Krimhalvøya under Seiersdagen i 2014.
Den russiske Svartehavsflåten var blant Putins stoltheter. Her er flåten avbildet utenfor Krimhalvøya under Seiersdagen i 2014. Foto: Stringer/Reuters/NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukraina har gjennomført et massivt droneangrep på Krim, sier Russland og anklager Storbritannia for å ha bidratt. Falske påstander, svarer britene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge russiske tjenestemenn fikk et skip i havnen i Sevastopol skader i angrepet. Samtidig ble det mindre skader på infrastrukturen, hevder de.

Russland hevdet først at de hadde avverget droneangrepene, men videoer delt i sosiale medier skal vise store flammer i havneområdet. Den russiske svartehavsflåten har hjemmehavn i byen, som ligger helt sør på den annekterte Krim-halvøya.

Det russiske forsvarsdepartementet hevder at britiske spesialister ledet planleggingen av droneangrepet, noe som blir blankt avvist av britiske myndigheter.

– For å få fokuset vekk fra den katastrofale håndtering av invasjonen av Ukraina, sprer Russland falske påstander om Storbritannias innblanding, skriver det britiske forsvarsdepartementet på Twitter.

– Omfattende angrep

– Skip fra svartehavsflåten stanset flere UAV-er (ubemannede luftfartøyer) og fjernstyrte overflatekjøretøyer i Sevastopol-bukten. Dette er det mest omfattende angrepet siden Ukraina-krigen startet, skriver guvernør Mikhail Razvozjajev på Telegram lørdag ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge guvernøren skal angrepene ha startet litt før klokken 5 natt til lørdag og pågått i flere timer.

Det russiske forsvarsdepartementet bekrefter at en sjøminesveiper i Svartehavsflåten fikk mindre skader.

– Angrep skip knyttet til kornavtalen

Samtidig hevder de at skip i havnen som ble angrepet, jobbet med å frakte korn etter kornavtalen som ble inngått mellom Russland og FN og Ukraina og FN.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Myndighetene i Sevastopol sier at havnen er midlertidig stengt for lasteskip og ferjer. Verken Ukraina eller uavhengige kilder har så langt kommentert angrepet.

Tidligere denne uken sa Razvozjajev at en drone hadde angrepet en termisk kraftstasjon nær byen, men at det ikke ville påvirke forsyningen i Sevastopol og ellers på Krim-halvøya, som Russland annekterte fra Ukraina i 2014.

Det har vært flere angrep i og rundt Krim de siste månedene. I starten av oktober ble Krim-brua sterkt skadd i en voldsom eksplosjon og en påfølgende brann. Tre mennesker ble drept. I juli ble Svartehavsflåten også utsatt for et droneangrep.