Ukraina: – Russerne bruker «forbrukssoldater» som lokkeduer

Ukrainske styrker har fått kraftige våpen til å stå imot russiske angrep i blant annet Donetsk. Nå melder ukrainske soldater at russerne sender inn lokkeduer, rekruttert fra russiske fengsler.
Ukrainske styrker har fått kraftige våpen til å stå imot russiske angrep i blant annet Donetsk. Nå melder ukrainske soldater at russerne sender inn lokkeduer, rekruttert fra russiske fengsler. Foto: Libkos / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Ukrainske soldater brukes ferske Wagner-leiesoldater, der flere kommer rett fra fengsel, som menneskelige lokkeduer for å hjelpe russisk artilleri.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er skremmende der borte. Bakken er svart som asfalt. Alt er ødelagt.

– Det er døde kropper overalt, sier den ukrainske soldaten Jevgen til nyhetsbyrået AFP.

Han omtaler frontlinjen ved landsbyen Bakhmut, det noen av de verste stridighetene på østflanken av krigen i Ukraina finner sted. Mens de russiske styrkene de fleste andre steder trekker seg tilbake, er det her de fortsatt forsøker å ta terreng.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina

Rekruttert fra fengsler

Fremst i offensiven er leiesoldatene til Wagner-gruppen, som har dratt rundt til fengsler og fangeleire i Russland for å finne rekrutter. De loves amnesti og solide lønninger om de vil forplikte seg til Putins krig mot nabolandet.

Wagner-grunnleggeren selv, oligarken Jevgenij Prigozjin, har personlig dratt til fangeleire for å rekruttere soldater. Ukrainske soldater mener de russiske leiesoldatene kun tjener en hensikt – som menneskelig lokkemat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Her rekrutterer «Putins kokk» fanger til sin hær

Brukes som lokkemat

Ifølge den ukrainske soldaten Anton, skjer det samme stort sett hver kveld, like etter at solen går ned.

– Disse soldatene, uten erfaring, blir sendt mot våre våpen og blir i siktlinjen i noen få minutter, sier han.

– Deres jobb er å avansere mot oss, og tvinge oss til å skyte mot dem og dermed avsløre våre posisjoner, påpeker han. Ukrainerne har omdøpt de ferske leiesoldatene til forbrukssoldater. Mange av dem blir drept, mens andre blir såret og fanget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av dem forklarte i avhør etter å ha blitt pågrepet at han kom fra fengselet Kopeika, fra Voronesj sørvest i Russland. Alle hans medsoldater var det samme som ham, tidligere innsatte som var rekruttert med lovnad om amnesti. Nyhetsbyrået har sett en video fra avhøret, men har ikke kunnet uavhengig verifisere det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Video viser georgiske styrker som sender Wagner-soldater på flukt

Stort fokus på Bakhmut

De russiske styrkene har fokusert på Bakhmut i Donetsk fylke i lang tid, uten å ha klart å ta den ut av ukrainsk kontroll. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har kalt taktikken galskap.

– Det er her galskapen i den russiske ledelsen er mest tydelig. Dag etter dag i månedsvis har de sendt de stakkars innbyggerne til sin død der og konsentert høyeste nivå av artilleriangrep dit, sa Zelenskyj under sin nattlige tale til folket natt til torsdag, ifølge BBC.

Ifølge Zelenskyjs rådgiver Oleksej Arestovitsj ble i løpet av èn dag ble igangsatt åtte forskjellige angrep mot byen før lunsj, men at alle angrepene var slått tilbake.

Byen er ifølge analytikere ikke spesielt militært viktig, så gjør plasseringen langs veien mellom de ukrainsk-styrte byene Sloviansk og Kramatorsk at dersom den faller, så vil også de byene komme under kryssilden til russisk artilleri.