Russiske rekrutter forteller om kaos: Ingen vet hva de holder på med

En russisk militærleder adresserer russiske reservister som er blitt mobilisert ved Volzjskij i Volgorod. Nå kommer det flere rapporter om reservister som klager over forholdene som møter dem.
En russisk militærleder adresserer russiske reservister som er blitt mobilisert ved Volzjskij i Volgorod. Nå kommer det flere rapporter om reservister som klager over forholdene som møter dem. Foto: Stringer / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå kommer det klager til den russiske militære ledelsen fra mobiliserte rekrutter om mangel på utstyr og ledere. De ikke aner hva de skal gjøre på slagmarken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er den russiske uavhengige avisen The Insider som rapporterer om en gruppe på seks mobiliserte russiske soldater fra Krasnodar-regionen som i en video på sosiale medier etterlyser bedre ledelse fra de sentrale myndighetene.

De ble kalt inn til krigen etter Russlands president Vladimir Putin delvise mobilisering av 300.000 reservister tidligere i høst. Disse soldatene mener de etter en kort tids opptrening ble kastet ut i slagmarken i Ukraina, uten å ha fått noen beskjed om hva de skulle gjøre.

– Det viste seg at vi plutselig var ett eller annet sted langs markene i Ukraina og de bare kastet oss ut dit som hunder, sier soldatene i videoen.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina!

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Reservister i Sevastopol under en avreiseseremoni før de sendes til fronten i Ukraina. Foto: Stringer / AFP
Reservister i Sevastopol under en avreiseseremoni før de sendes til fronten i Ukraina. Foto: Stringer / AFP

Mangler ammunisjon, ledelse og radio

De forteller at de fikk uniform og ett par AK-47-gevær med bajonetter, men ingen ammunisjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var ingen informasjon, ingen ledelse. Vi satt på nåler da vi ikke visste hvor våre folk var og hvor fienden var, sier den ene mannen i videoen lagt ut på det sosiale medier Sota.

De avslutter videoen med å anklage myndighetene for å ikke ha gitt dem verken radio eller medisinsk utstyr, i tillegg til ammunisjon.

– Nå er det null grader om nettene, selv om det i det minste er varmt på dagen, så man blir varm. Jeg ønsker å vise dette til våre myndigheter. Anser dere dette som normalt?

16.000 reservister allerede i Ukraina

I forrige uke meldte president Putin at 16.000 av de 300.000 mobiliserte reservistene allerede var på plass i Ukraina. Flere eksperter mener mange i stor grad kommer til å ende opp som kanonføde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Videoen er foreløpig ikke uavhengig verifisert, men følger flere rapporter om klager på dårlig trening og mangel på utstyr blant de russiske styrkene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De ga oss absolutt ingen utstyr. Hæren har ingenting. Vi måtte kjøpe alt utstyret selv, fortalte den russiske soldaten Vladimir til The Guardian.

– Jeg måtte til og med male over våpenet for å dekke til rusten. Det er et mareritt. Snart må vi vel tvinges til å kjøpe våre egne granater, raser han.

Zelenskyj: Tapsfølelsen stadig sterkere i Russland

– Ukraina knekker den såkalt nest sterkeste hæren i verden. Følelsen av tap blir sterkere i Russland, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i sin daglige videotale mandag, på dagen åtte måneder etter at Russland invaderte nabolandet.

Zelenskyj la til at Russland har gått fra å en gang være en viktig internasjonal politisk aktør, til å nå bli stadig mer isolert. Han sa videre at ukrainske styrker gjenerobrer okkupert territorium hver dag.