Tsjetsjenias leder åpner for «å fjerne ukrainske byer fra jordens overflate»

Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov er ikke fremmed for å komme med kontroversielle uttalelser. Tirsdag tar han til orde for å utslette ukrainske byer fra jordens overflate.
Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov er ikke fremmed for å komme med kontroversielle uttalelser. Tirsdag tar han til orde for å utslette ukrainske byer fra jordens overflate. Foto: Chingis Kondarov / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ramzan Kadyrov liker ikke de ukrainske motangrepene russiske styrker kommer under. Nå tar han til orde for enda sterkere skyts i Ukraina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tsjetsjenias leder , og nære støttespiller av Russlands president Vladimir Putin er ikke fremmed for å komme med kontroversielle uttalelser.

Kadyrov har blitt omtalt som «Putins pitbull» og har tidligere tatt til orde for å bruke taktiske atomvåpen i Ukraina. Han har lovet at hans egne tre tenåringssønner skal kjempe på russisk side på slagmarken.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina

Bekymret

I et innlegg på Telegram kommer han tirsdag med bekymring om det han mener er svake russiske svar på ukrainske angrep i fylkene

Vladimir Putin annekterte tidligere i høst. Annekteringen av fylkene Kherson, Zaporizjzja, Luhansk og Donetsk har ikke stanset ukrainske fremrykninger i de russisk-okkuperte områdene.

Forrige uke annonserte president Putin militær unntakstilstand i de fire fylkene.

– Vi har allerede erklært unntakstilstand, men de er ikke mye blyge. De skyter, sier Kadyrov i en lydmelding på Telegram, der han omtaler de ukrainske motangrepene, gjengitt av The Moscow Times.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fjern byene fra jordens overflate

I innlegget sier Kadyrov at han er «veldig skuffet» og mener den russisk-ledede responsen har vært for svak.

– Om et prosjektil kommer i vår retning, vår region, så trenger vi å fjerne byene fra jordens overflate, så de aldri vil tenke på å skyte mot vår retning, sier den tsjetsjenske lederen.

Kadyrov har støttet krigen fjellstøtt, selv om han også tidligere har kritisert det han kaller svak russisk respons på ukrainske fremrykkinger. Tidligere i oktober ble han forfremmet til generaloberst av den russiske presidenten.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov (t.h.) her i møte med Russlands president Vladimir Putin. De to er nære allierte og Kadyrov har støttet den russiske krigen mot nabolandet Ukraina helhjertet. Foto: Sputnik/Kreml
Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov (t.h.) her i møte med Russlands president Vladimir Putin. De to er nære allierte og Kadyrov har støttet den russiske krigen mot nabolandet Ukraina helhjertet. Foto: Sputnik/Kreml

«Skitten bombe»

I den 13 minutter lange monologen kommer Kadyrov også inn på påstandene fra Kreml om at Ukraina, i samarbeid med vestlige allierte, planlegger å bruke en «skitten bombe» for å eskalere krigen.

Både Ukraina, Storbritannia og USA har kategorisk nektet for noe slikt og advart Russland mot å bruke anklagene som en falsk flagg-operasjon.

– Vi må se på hva som vil skje i morgen, om vi tar noen avgjørelser i dag, sier Kadyrov kryptisk, før han fortsetter:

– Alt som er mulig er allerede forsøkt. Det vil ikke være noe verre.