Estland: Russland trenger to-fire år på å bygge seg opp igjen

Estlands forsvarsminister Hanno Pevkur la fram sine vurderinger av Russlands militære kapasitet da han var på besøk i Washington tirsdag.
Estlands forsvarsminister Hanno Pevkur la fram sine vurderinger av Russlands militære kapasitet da han var på besøk i Washington tirsdag.  Foto: Alex Brandon / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland trenger trolig to til fire år på seg for å bygge opp igjen militæret til samme styrkenivå som før Ukraina-krigen, mener Estlands forsvarsminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hanno Pevkur kom med uttalelsen under et besøk i Washington tirsdag. Der sa han at han ser for seg en lang krig, og at han oppfordrer Vesten til å stå på ukrainernes side inntil landet går seirende ut på vegne av «den frie verdenen».

Pevkur sa også at han har hørt at Russlands lager av såkalte kamikazedroner er blitt så tynt at landet nå bruker S-300-luftforsvarssystemet som vanlige raketter og at russiske artillerigranater har eksplodert i luften fordi de er for gamle.

– Det som mer eller mindre ser ut til å være enighet om er at det tar to til fire år for Russland å gjenoppbygge noe av evnen, eller samme kapasitetsnivå som landet hadde før krigen, sa Pevkur, som blant annet møtte USAs forsvarsminister Lloyd Austin.

Vestlige sanksjoner har ført til særlige problemer for produksjon av fly og vedlikehold av helikoptre, hevdet han, og oppfordret Vesten til å fortsette sanksjonspresset for å holde Moskva i ørene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pevkur advarte samtidig om at Russland fortsatt har kapasitet til å gjennomføre angrep, også mot Nato-land som Estland. Men han tonet ned sannsynligheten for bruk av atomvåpen.

Russland har allerede skapt frykt i Ukraina ved bruk av konvensjonelle angrep, påpekte Pevkur.

– Jeg ser ingen positive tilleggseffekter for Russland ved bruk av atomvåpen, sa han.