Utlover dusør for den russiske krigsveteranen Igor Girkin (51)

Igor Girkin, også kjent som Igor Strelkov, er siktet for å ha beordret nedskytingen av Malaysia Airlines Flight 17 i 2014, som drepte alle 298 personer ombord. Nå skal den beryktede krigshisseren ha blitt sendt til frontlinjen i Ukraina som nestkommanderende bataljonssjef.
Igor Girkin, også kjent som Igor Strelkov, er siktet for å ha beordret nedskytingen av Malaysia Airlines Flight 17 i 2014, som drepte alle 298 personer ombord. Nå skal den beryktede krigshisseren ha blitt sendt til frontlinjen i Ukraina som nestkommanderende bataljonssjef. Foto: Dmitry Lovetsky / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av de mest profilerte russiske propagandistene og krigshisserne etterlyses nå på slagmarken i Ukraina. De som klarer å ta ham til fange er lovet store summer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Igor Girkin (51) spilte en sentral rolle da Russland annekterte Krim i 2014. Han var også delaktig da prorussiske separatister startet krigen i Donbas, og var i en periode leder for flere militante grupper. Han er derfor oppført på Ukrainas liste over ettersøkte terrorister.

Den tidligere russiske etterretningsoffiseren har flere ganger skrytt av å ha dratt i gang krigen i Øst-Ukraina, som allerede før den russiske invasjonen i februar i år hadde kostet tusenvis av mennesker livet.

Kona la ut bilde av ektemann i uniform på Telegram

Igor Girkin er etterlyst for å være den som ga ordre om å skyte ned malaysiske MH17. 51-åringen står på EUs sanksjonsliste for sin ledende rolle i den væpnede konflikten i Øst-Ukraina. Foto: Pavel Golovkin / AP
Igor Girkin er etterlyst for å være den som ga ordre om å skyte ned malaysiske MH17. 51-åringen står på EUs sanksjonsliste for sin ledende rolle i den væpnede konflikten i Øst-Ukraina. Foto: Pavel Golovkin / AP

Nå kommer det meldinger om at Igor Girkin igjen er på plass på russiskokkupert territorium. I helgen la Girkins kone, Myroslava Reginska, ut et bilde av ektemannen i militæruniform på han sprivate Telegram-kanal.

«For å svare på spørsmålet, hvor er Igor Ivanovich. Alt er bra! Ta kontakt snart,» skrev Reginska.

Innlegget skal ha utløst krav om at Girkin blir pågrepet. Ukrainas etterretningstjeneste GUR har utlovet en dusør på mer enn en million kroner til den eller de som klarer å ta ham til fange, skriver Financial Times.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har samlet inn nær to millioner i dusør

Flere fremtredende ukrainske personligheter, blant andre Ukrainas guvernør i Luhansk oblast Serhiy Hayday og tennisspiller Sergiy Stakhovsky, har donert store pengesummer i jakten på den brutale russiske krigsveteranen.

Leder av det ukrainske rockebandet Antytila, som tjenestegjør i de væpnede styrker, rekker, har også bidratt med donasjoner. Den samlede potten skal nå nærme seg to millioner kroner, skriver Ukrinform.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Igor Girkin har de siste månedene gått høyt på banen og kritisert den russiske militærinnsatsen i Ukraina. Han er blant bloggerne som har vært sterkest i sin kritikk, og etterlyst hardere virkemidler for å nedkjempe den ukrainske motstanden.

«Vi har allerede tapt, resten er bare et spørsmål om tid,», skrev Girkin.

(Artikkelen fortsetter under Twitter-tweet)

Sendt til fronten som nestleder for militær avdeling

Ifølge Kyiv Independent skal Girkin ha blitt sendt til frontlinjen i Ukraina. Der skal han ha fått rollen som nestkommanderende bataljonssjef eller stabssjef for en militær enhet, ifølge den russiske propagandisten og krigsjournalisten Maksim Fomin og andre propagandister.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Girkin, som vanligvis er aktiv på sosiale medier daglig, har vært taus siden 10. oktober, før Girkins kone la ut et bilde av ham i militæruniform 15. oktober.

Igor Girkin står også på EUs sanksjonsliste for sin ledende rolle i den væpnede konflikten i Øst-Ukraina. Han er også en av tre russere og en ukrainer som er anklaget for deltagelse i nedskytingen av det malaysiske flyet som ble skutt ned i juli 2014. Han er derfor etterlyst for å være den som ga ordre om å skyte ned malaysiske MH17.

Siktet for tortur og forsettlig drap

Ifølge hemmeligstemplede dokumenter skal Girkin ha beordret henrettelse av minst tre av personene som var involvert i skytingen, i et forsøk på å skjule spor etter forbrytelsen som kostet 298 mennesker mistet livet.

Igor Girkin har i mange år vært en ledende skikkelse i det russiske militæret og har lang erfaring fra Kremls sikkerhetstjeneste.

Artikkelen fortsetter under annonsen

51-åringen har vært blant dem som lenge har bedt Putin iverksette full mobilisering. Han er beryktet for sin grusomhet i Donetsk. Hans nye rolle som leder, muligens i en privat hær som støtter Putin, fremstår som et tegn på at hardliners nå er fullt ut ansvarlig for Putins krig, skriver The Sun.

Ukrainske rettsmyndigheter har siktet Girkin for terrorisme, brudd på Ukrainas suverenitet og territorielle integritet, tortur og forsettlig drap, samt brudd på krigens lover og skikker i henhold til Geneve-konvensjonen.