Macron ber Tyskland om «energisolidaritet»

Frankrikes president Emmanuel Macron ber Tyskland og statsminister Olaf Scholz om å vise mer solidaritet med Europa i tilnærmingen til den pågående energikrisen. Foto: Fabian Sommer / DPA / AP / NTB
Frankrikes president Emmanuel Macron ber Tyskland og statsminister Olaf Scholz om å vise mer solidaritet med Europa i tilnærmingen til den pågående energikrisen. Foto: Fabian Sommer / DPA / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrikes president Emmanuel Macron advarer om at Tysklands tiltak for å hjelpe befolkningen å takle energikrisen kan føre til skjevheter i markedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan ikke klamre oss fast i nasjonal politikk, fordi dette skaper skjevheter på det europeiske kontinentet, sier Macron i et intervju med den franske avisa Les Echos.

– Som med koronakrisen, er dette et sannhetens øyeblikk for Europa. Vi må handle som en enhet og i solidaritet, legger han til.

Energiprisene har skutt i været etter at Russland har gjengjeldt vestlige sanksjoner mot landets krigføring i Ukraina med å knipe igjen gassforsyningene.

Det har skapt krise både i og utenfor Europa, og Tyskland, som har vært svært avhengige av russisk gass, har blitt særlig hardt rammet. Statsminister Olaf Scholz' regjering har blitt beskyldt for å handle selvisk med en støtteordning på 200 milliarder euro for å beskytte landets husholdninger og næringsliv.

– Om vi ønsker en konsekvent tilnærming, så er det ikke nasjonale strategier som må innføres, men en europeiske strategi, sier Macron. Han understreket imidlertid at han stadig har klokkertro på styrken i det fransk-tyske forholdet og «i vår evne til å sammen sette en ambisiøs strategi ut i livet».

EU-lederne skal forsøke å enes om en felles respons på energikrisen under et møte i Brussel torsdag og fredag.

– Det er en europeisk solidaritet med Tyskland, og det er normalt at det er en tysk solidaritet med Europa, sier Macron i intervjuet.