Sverige vil ikke dele opplysninger med Russland om rørledninger

Sveriges statsminister Magdalena Andersson viser til klausuler om hemmelighold og vil ikke dele opplysninger om granskingen av rørledningene i Østersjøen med Russland. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB
Sveriges statsminister Magdalena Andersson viser til klausuler om hemmelighold og vil ikke dele opplysninger om granskingen av rørledningene i Østersjøen med Russland. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sverige vil ikke dele opplysninger om granskingen av rørledningene i Østersjøen med Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sveriges statsminister Magdalena Andersson viser til klausulene om hemmelighold og at innledende granskinger blir omfattet av disse bestemmelsene.

Russland har i en brev datert 6. oktober formelt bedt den svenske regjering om å få delta i granskingen. Andersson sier at regjeringen arbeider med hvordan svaret skal formuleres.

Sikkerhetspolitiet sier i sine foreløpige konklusjoner at granskingen styrker mistanken om sabotasje. Bevismateriale skal være samlet inn i området rundt eksplosjonsstedene, men den svenske påtalemyndigheten vil ikke ut med hva dette omfatter.

I slutten av august ble det registrert eksplosjoner ved de to rørledningene Nord Stream 1 og 2. Store mengder metangass boblet til overflaten, men nå er lekkasjene nesten opphørt.

Russlands president Vladimir Putin beskylder vestlige land for å stå bak angrep på rørledningene, en påstand USA og EU avviser på det mest bestemte.