Den svenske forfatteren Anna Wahlgren er død

Anna Wahlgren hadde sterke meninger om hvordan barn burde behandles. Selv fødte hun ni barn, hvorav ett døde i førskolealder.
Anna Wahlgren hadde sterke meninger om hvordan barn burde behandles. Selv fødte hun ni barn, hvorav ett døde i førskolealder. Foto: Mats Andersson / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svenske Anna Wahlgren er død, 80 år gammel. Hun var spesielt kjent for «Barneboka» og sine mange særegne råd til småbarnsforeldre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Wahlgren døde fredelig i sitt hjem i Goa i India fredag formiddag etter lengre tids sykdom, opplyser datteren Isadora Cugler til nyhetsbyrået TT.

– Vi sørger dypt over vår mamma. Vi er takknemlige for alt hun ga til oss, til sine barnebarn, oldebarn og til så mange flere, helt til det siste, skriver Wahlgrens barn i en felles uttalelse.

I en epost til TT ber familien om å få sørge i fred.

Kritisk til barnehager

I tillegg til å ha skrevet «Barneboka», som kom i 1983, har Wahlgren skrevet romaner, novellesamlinger og dikt.

På 1980- og 90-tallet ble hun regnet som en guru innen barneoppdragelse av mange småbarnsforeldre. Blant annet var hun sterkt imot at barn under tre år skulle gå i barnehage.

I «Barneboka» gir hun råd til foreldre ut fra egne erfaringer. Den har solgt over én million eksemplarer i de nordiske landene, men den er også blitt heftig debattert på grunn av sine mange radikale og håndfaste tips.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun er også blitt kritisert av søvneksperter for sitt syn på hvordan foreldre skulle håndtere barns søvnproblemer.

Kritisert av datter

Anna Wahlgren fødte ni barn, hvorav ett døde som liten, og hun var gift sju ganger. Blant barna var Sara Danius, som var den første kvinnelige faste sekretæren i Svenska Akademien. Danius døde etter lang tids sykdom i 2019, 57 år gammel.

Datteren Felicia Feldt har i en bok rettet kraftig kritikk mot moren for hvordan hun hadde det i oppveksten. Andre har tatt henne i forsvar.

I sin 34. og siste bok «Livstycken» skriver Wahlgren som sitt liv, og ikke minst om sin førstefødte datter Sara Danius.