FN bekymret for kollaps i Afghanistans økonomi

En ni år gammel jente jobber på en mursteinsfabrikk i utkanten av Kabul. Den allerede svake afghanske økonomien har kollapset etter Talibans maktovertakelse i fjor høst. Hjelpeorganisasjoner sier at flere barn har blitt tvunget til å jobbe på grunn av den økonomiske nedgangen. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB
En ni år gammel jente jobber på en mursteinsfabrikk i utkanten av Kabul. Den allerede svake afghanske økonomien har kollapset etter Talibans maktovertakelse i fjor høst. Hjelpeorganisasjoner sier at flere barn har blitt tvunget til å jobbe på grunn av den økonomiske nedgangen. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Afghanistans økonomi har gått gjennom en dramatisk nedgang siden Taliban kom til makten i fjor, heter det i en FN-rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Før Taliban tok makten i august 2021 var den afghanske økonomien allerede svært liten, med et brutto nasjonalprodukt (BNP) på rundt 20 milliarder dollar. Men i løpet av det siste året etter at Taliban tok over makten, har BNP falt til rundt 5 milliarder dollar, ifølge FN.

– Det er omtrent ti års verdi av oppsamlede eiendeler og formue som nettopp gikk tapt på ti måneder, sa Kanni Wignaraja, direktør for FNs utviklingsprogram (UNDP) på en pressekonferanse onsdag.

Prisen på mat har siden august 2021 steget med 35 prosent. De fleste afghanere bruker rundt 60 til 70 prosent av inntekten sin på mat og drivstoff, sier Wignaraja.

Afghanistan er blant verdens fattigste land og ifølge den ferske FN-rapporten lever 95 til 97 prosent av befolkningen i fattigdom. Det er en økning på 70 prosent siden i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rapporten tegner opp et bekmørkt bilde av den økonomiske situasjonen i landet. Bank- og finanssystemene har kollapset, og innen midten av 2022 hadde 700.000 jobber gått tapt, de fleste blant kvinner. Et av fem barn står i fare for alvorlig underernæring, særlig sør i Afghanistan, heter det videre.

UNDPs representant i landet sier at humanitær hjelp ikke er nok for å kompensere for den økonomiske kollapsen, og legger til at antall afghanere som trenger hjelp, har økt fra 19 millioner til 22 millioner mennesker de siste 14 månedene.